Invest Build Media
Туризъм и Екология

Агенцията за туризъм „Алфатур“ е изпаднала в несъстоятелност

Туристическата агенция „Алфатур“ обяви на страницата си, че след 18 години работа е изпаднала в несъстоятелност и няма да може да изпълни дори пътуванията за Коледа и Нова година.

В съобщението се казва, че в съда е подадена молба за откриване на производство по несъстоятелност на „Алфатур“ АД, в рамките на което ще се предприемат законоустановените действия за събиране на вземанията и разплащане с кредиторите на дружеството. Уведомени са още НАП, Министерството на туризма и Застрахователно дружество „Евроинс“, към която засегнатите клиенти ще могат да предявят искане за обезщетение. Подробности как да стане това ще бъдат огласени на 13 декември.

„В последните дни установихме, че сме в обективна невъзможност да гарантираме разплащанията на коледно-новогодишните пътувания, което би могло да доведе до кризисни ситуации по време на празниците, изразяващи се в оставени хора по летищата и ненастанени в хотелите“, обявява компанията.

Тя обяснява, че причините за кризата е загуба на 80% от дестинациите заради революциите в Тунис и Египет и последвалите бомбени атентати в Турция. „Едновременно с това агресивното навлизане на пазара на нискотарифните авиокомпании доведе до срив и на продажбите по европейските дестинации и по направление Обединени арабски емирства.“

„Алфатур“ съобщава, че в последните дни е установила, че реално не може да гарантира разплащания за коледно-новогодишните пътувания. Всички, които са платили изцяло почивките си, би трябвало да получат изцяло парите си, защото те били гарантирани със застраховка „Отговорност на туроператора“ с покритие 1 400 000 лева.

Пътуванията на всички хора, които в момента се намират зад граница, са изцяло платени, поради което не съществува опасност от проблеми с полети за връщане или отказ за настаняване по хотели, твърдят от агенцията.

Вижте още

Разпространиха нови снимки на Марс

admin

Крият наемането на чужденци в хотели и ресторанти с договори за обучение

ivan

От днес влизат в сила нови правила за „Зелена карта“

leni

Напишете коментар