Invest Build Media
Туризъм и Екология

От Париж до Абу Даби – най-красивите джамии в света

Архитектурните и орнаментални елементи и теми отличават ислямската архитектура от всички останали, а всеки регион има свои специфични детайли.

Джамиите са се превърнали в символ на тази религия, а с великолепието си те пленяват не само посетителите, но и любителите на историята и архитектурата.

Вижте кои са десетте най-красиви джамии по целия свят.

Голямата джамия в Париж (Франция)

Голямата джамия в Париж е основана през 1926 г. в петия район на града. Сградата е проектирана в стил Neo-Mudéjar и препраща към архитектурните традиции на Испания и Северна Африка.

Джамия Шейх Лотфола (Исфахан, Иран)

Завършена през 1618 или 1619 г., джамията Шейх Лотфола е построена като частно място за поклонение и се състои от една куполна камера. Вътрешността и външността на джамията са покрити с изящни плочка, а 16-те прозореца, които обграждат куполния таван, позволяват на светлината да влиза.

Куполът на скалата (Йерусалим)

Куполът на Йерусалимската скала е построен в края на VII в и се смята за една от най-важните джамии в света и третия най-свещен обект в исляма. Структурата е построена на платформата, известна като благородното светилище или храмов хълм, което се счита за мястото, където пророк Мохамед започва пътуване до небето.

Изящни мозайки и мраморна облицовка украсяват интериора и екстериора, а надписът Kufic с дължина 780 фута обгръща вътрешността на купола.

Джамия Qawawiyyin (Фес, Мароко)

В началото малко квартално място за поклонение, джамията е разширявана и украсявана в продължение на повече от хиляда години. Съдът на лъвовете, видян тук, е добавен през втората половина на XIV век и разполага с мраморен фонтан, лежащ на 12 издълбани лъва.

Масджид и Насир ал Мулк (Шираз, Иран)

Известна като Розовата джамия, Маджид-и Насир ал-Мълк в Шираз демонстрира изящна и пищна украса – черта, често срещана в джамиите от края на 19 век. Дизайнът се отличава с цветни керемида, а минаретата напомнят на камбанариите в Европа.

Сърцето на Чечения (джамия Ахмед Кадиров) (Грозни, Чеченска република, Русия)

Завършена през 2008 г., джамията Ахмад Кадиров се намира в голям крайречен парк и е част от голям комплекс, който включва медресе, библиотека и студентски общежития. Екстериорът е купол, заобиколен от четири извисяващи се минарета, а интериорните мраморни стени са били вдъхновени от Голямата джамия на Кордоба.

Джамия Шейх Заед бин Султан Ал Нахиян (Абу Даби, ОАЕ)

Построена през 2007 г. и кръстена на бившия владетел на Абу Даби, джамията шейх Заед бин Султан Ал Нахиян е осмата по големина джамия в света и може да побере 40 000 души. Сирийският архитект Юсеф Абдели е вдъхновен от лунните цикли, които са в основата на ислямския религиозен календар.

Джамия Тила Кари и Мадреса (Самарканд, Узбекистан)

Блестящ тюркоазен купол покрива джамията Тила Кари и Мадраса, която се намира в центъра на Самарканд. Мястото, част от списъка на ЮНЕСКО със световно наследство, е построено между 1646 и 1660 г., а интериорът е с изящна позлатена плочка.

 Джамия Биби-Хейбат (Баку, Азербайджан)

Новата джамия Биби-Хейбат, реконструирана и разширена между 1997 и 2005 г., черпи вдъхновение от оригиналната джамия от 1282 г., която е построена над гробницата на Укейма Ханум, потомък на пророка Мохамед. Външността се отличава с местен варовик, а интериорът е украсен с цветни плочки и златни надписи.

Вижте още

От 15 ноември стартират трайно ниски цени в хранителните магазини

Министър Кралев ще открие „Воля за спорт“ за хора с увреждания в Бургас

admin

7-10% ръст в туризма очакват и през лято 2017

ivan

Напишете коментар