Invest Build Media
Архитектура и Дизайн

Едно от най-добрите кафенета в Лондон е българско

Най-доброто кафене на жп гара в Лондон и едно от най-добрите независими кафенета в британската столица принадлежи на българин. Признанието идва от изданието londonist.com, което следи новините за града, и е цитирано от „Дневник“.

В претъпкания от заведения Лондон сайтът theculturetrip.com забелязва EZO Bistro и го поставя сред осемте скрити съкровища на Източен Лондон, като го нарича „най-интелектуалното кафене“.

Неизвестни художници имат шанса тук да покажат творчеството си на публиката.

Сгушено между копирни магазини и заведение за пиле на грил на гарата в „Баркинг“ кафенето привлича със звуците на джаз, миризмата на мока и на палачинки. Попадналият вътре обаче ще остане задълго заради включващата над 1000 тома бибилиотека с книги и списания, дъските за шах, картините на бездомни художници, пианото и китарата, на което всеки желаещ може да посвири.

Начинанието е на Илия Кузманов, който успешно съчетава желанието си да отвори библиотека с това да управлява кафене. „Комбинацията джаз, много книги и гара ми се струва идеална. Джазът е музика от сърцето и душата, а книгите ни позволяват да пътуваме в различни светове и то без билет – само срещу отворени и жадни сърце и душа“, казва Кузманов пред lifebites.bg.

Илиян Кузманов лично е събирал библиотеката си. От „Комунистическия манифест“ на Карл Маркс през руската класика и „451 градуса по Фаренхайт“ на Рей Бредбъри, та до Радичков и Елин Пелин може да се намерят по рафтовете в EZO Bistro.

Водата, която се сервира тук, е от социално предприятие – печалбата отива за строителството на водопроводи в Африка, част от печалбата от шоколада също отива за благотворителни каузи. Бездомни художници излагат тук картините си.

Затова едва ли е случайно, че кафенето на Кузманов става сцена и на репортаж на БиБиСи за трогателната среща между баща – бездомник и дъщеря му след 20 годишна раздяла. Събрали са ги хора от квартала, търсещи подслон за самотния човек, а EZO Bistro е естественото място на срещата.

ezo-bistro-02

ezo-bistro-03

Вижте още

Отменят One Design Week и One Architecture Week в Пловдив тази година

ivan

Топ цвета на 2020 – синьо. Идеи за интериора (СНИМКИ)

leni

Най-важните елементи в лятната кухня

leni

Напишете коментар