Invest Build Media
Имоти и строителство

Борисов: Не се поддавайте на лъжливи внушения за санирането

Премиерът Бойко Борисов призова хората да не се поддават на лъжливи внушения за последствията при включване в програмите за обновяването на жилищните домове. Тези, които ги лъжат и ги подвеждат след това, хората плащат за това, допълни премиерът.

Премиерът каза това пред журналисти по време на участието си заедно с министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова на въвеждането в експлоатация на жилищен блок, саниран по проект „Енергийно обновяване на българските домове“.

Борисов визира случая с блок в Монтана, от който се беше откъртило парче бетон и имаше опасност за живота на дете. Позовавайки се на информация на обитателка на този блок, цитирана в медиен репортаж, премиерът разказа, че блокът е бил с подадени документи за саниране, но поради отказ на живеещите в последния вход да се включат заради информация, че държавата ще им вземе апартаментите, блокът не е бил включен.

Тези, които са ги лъгали, да отидат пак да им гласуват за тях, обърна се премиерът към хората в Монтана, визирайки БСП, и допълни, че ако се бяха включили в програмата, блокът им би изглеждал като този в София и би бил безопасен.

Представители на собствениците отбелязаха, че след санирането жилищата им са повишили стойността си, а премиерът допълни, че след като на 14 септември бъде пусната за движение Западната тангента, имотите в този регион поне четири – пет пъти ще се поскъпнат.

Премиерът информира, че е на откриването на сградата, защото е получил покана от собствениците. Ключ от входната врата на санираната кооперация получи Бойко Борисов. Заради санирането блокът вече дори си има име – „Резиденция Военно училище“.

Вместо да реже ленти, които бяха подготвени, но останаха неизползвани, премиерът получи ключ от входната врата на блока и символично я отключи. Преди това обаче обясни на благодарните съкооператори, по техните думи интелектуалци, как санирането на блоковете е най-добрата социална политика.

Борисов получи и букет от бебето Рая, първото родено в ремонтирания стар блок. При всяка похвала и благодарност от хората в блока пък изрично подчертаваше, че за първи път ги вижда.

Оценката на апартамент в сградата се е повишила от 90 хил. на 150 хил. лв., похвалиха се живеещите в сградата. Съседите им обаче се оплакаха, че при ремонта е работено немарливо и са нанесени щети от работниците на техните сгради. Премиерът Борисов обаче не ги чу, защото си тръгна веднага след като отключи входа на ремонтираната сграда.

156 сгради са санирани със средства от приключилата програма „Регионално развитие“, съобщи регионалният министър Лиляна Павлова. Програмата обаче била замразена по времето на правителството на Пламен Орешарски, напомни тя.

По националната програма пък има 4000 заявления за участие, а от тях почти 2000 са сградите със сключени договори, обясни Павлова. 1600 се ремонтират в момента или текат различни подготвителни процедури. 2000 сгради обаче чакат на опашката за финансиране и интересът се повишава ежедневно. Ако през 2017 г. бъде одобрен вторият 1 млрд. лв. за програмата, те също ще бъдат оправени. Допълнително има 300 млн. по новата оперативна програма за енергийно саниране.

И през 2017 г. държавата ще плаща напълно санирането на сградите, каза Павлова.

Вижте още

131 млн. лева ще бъдат платени за поддръжка на магистрали в следващите 5 години

ivan

Ново депо за битови отпадъци заработи край Разлог

admin

200 000 лева за ремонта на Аспаруховия мост отпуснаха във Варна

ivan

Напишете коментар