Invest Build Media
Имоти и строителство

Земеделският министър обеща решение за застрояването на земеделски земи

След като днес се разбра, че управляващите се отказват от поправките в Закон за опазване на земеделските земи, с които се улеснява застрояването по Черноморието, министърът на земеделието Румен Порожанов се срещна с недоволни собственици на земи и им обеща „балансирано решение“ на казуса.

За срещата му с протестиращи собственици пред Министерския съвет съобщи пресцентърът на Министерството на земеделието и храните. Протестиращите са били от националната асоциация „Българско Черноморие“, която защитаваше опита за забрана на дивото къмпингуване от 43-ия парламент. Асоциацията стана известна и с позицията си против протестите срещу презастрояването на столичния жк „Младост“, които определи като грубо посегателство върху частната собственост и опит за национализация.

Снощи природозащитници протестираха пред сградата на Народното събрание срещу проектозакона, с който собствениците на земеделски земи с променен статут, който позволява право на строежи, щяха да получат отсрочка от три години за осъществяването на проектите си. Поправките днес не влязоха в пленарна зала.

Сега от асоциация „Българско Черноморие“ заявиха, че имало 14 хиляди случаи на дребни земеделски стопани с малки парцели. „Инвестирали сме вече пари, които ще ги загубим, ако срокът не се удължи“, заявяват от асоциацията, цитирани от пресцентъра на МЗХ.

Министър Порожанов е съобщил, че ще се проведе обществена дискусия по въпроса, за да се намери балансирано решение, което да отговаря на обществения интерес.

Вижте още

Срочно ремонтират бул. България в София за над 15 млн. лева

ivan

Лиляна Павлова: Доизграждането на „Струма“ трябва да бъде национална кауза

admin

Строител си сложи ограда на спорна градинка в Младост 1

ivan

Напишете коментар