Invest Build Media
Туризъм

По-евтини билети от и до София пуска Райънеър

Ирландският нискобюджетен превозвач „Райънеър“ (Ryanair) ще приложи лятната си програма за полети и през следващата зима, а освен това ще даде възможност отсега да се купуват билети за полети до април 2018 г. на цени от 9,99 евро. Това обявиха от компанията на пресконференция в София. Причината за решението е отбелязаният вече ръст в България и очакването, че той ще продължи, пише „Дневник“.

Превозвачът започна да лети по 21 дестинации от София през миналата есен, а преди седмица обяви и нови полети от Пловдив. От октомври пък ще се изпълняват полети между Варна и Брюксел. От средата на януари полетите на компанията се изпълняват от новия терминал на софийското летище.

Компанията отчита ръст на пътниците си от България през 2016 г. от 22 на сто, като прогнозира той да достигне 77% през тази година. Според данните на компанията за България изчисленията показват, че се падат по 1.2 пътници на човек от населението при 1.7 средно за Европа. Страната стои добре на фона на средното равнище за Европа и по отношение на броя пътници, които летят с нискобюджетни авиокомпании – това са половината от всички. Такива са данните и за страни като Чехия и Румъния. В Полша две трети от пътниците летят по този начин. „Виждаме голям потенциал за ръст в България“, коментира Кени Джейкъбс, директор, отговарящ за маркетинга.

В първия месец от годината превозвачът пусна билети по някои дестинации от София за цени и под 5 евро. Сега обявяват, че по случай националния празник на България – 3 март, билети от 9.99 евро ще се продават до полунощ на 3 март. В допълнение на тези цени могат да се купуват билети за година напред. Тази оферта влиза в сила от петък, 3 март. Тя е за полети до 31 март 2018 г.

Засега не се предвижда тази компания да извършва вътрешни полети в България заради все още недостатъчния интерес.

Актуалния въпрос за това да се осигури интернет за клиентите на авиокомпаниите ирландският превозвач вече е решил. Не смята да пуска интернет на борда. Причините за това са, че обикновено връзката е много бавна и освен това е преценено, че при полет в рамките на Европа човек може да си уплътни времето, като си слуша предварително свалена музика или гледа филм, който е заредил на мобилното си устройство. „Установи се, че пътниците все повече разчитат на борда да се занимават със собствените си мобилни устройства и даже някои компании вече обявиха, че ще премахнат екраните от седалките“, коментира Джейкъбс.

„Райънеър“ вече очевидно има и твърдо решение да не обмисля полети през океана, а да се съсредоточи върху дестинациите в Европа. „Но ние ще продължим да захранваме с пътници традиционните авиокомпании, които летят на дълги разстояния“, посочи Джейкъбс.

Един от проблемите с неясен изход от гледна точка на „Райънеър“ е този с излизането на Великобритания от Европейския съюз. От една страна, авиокомпаниите изготвят в аванс от една година разписанията си, а все още няма никаква яснота за датата на Брекзит. От друга страна, този въпрос крие неизвестности и за това дали Великобритания ще е ползвател по споразумението, известно под името „Открито небе“ (което е в името на либерализацията на комерсиалните полети). Заради решението на британците се очаква „Райънеър“ да отдели полетите си от и до тази дестинация в отделна компания.

След пълната с международни предизвикателства 2016 г. в ирландския превозвач очакват, че такава ще бъде и настоящата.

Related posts

Отвориха имението на Принс за посетители

admin

Една фирма ще може да превозва само пътници или само товари

admin

Според анкета в чужбина България е с добри позиции в международния туризъм

ivan

Leave a Comment