Invest Build Media
Награди

Станаха известни победителите в конкурса „Наградите на БАИТ“ за 2016 г.

Снощи на официална церемония бяха отличени победителите в отделните категории от Конкурса „Наградите на БАИТ” за 2016 г. Вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова връчи Специалната награда на Росен Плевнелиев, президент на България в периода 22 януари 2012 – 22 януари 2017 г.

Наградата беше присъдена на Росен Плевнелиев за значимия му принос за развитие на информационните и комуникационни технологии у нас, за постоянната подкрепа, която получаваше българската ИТ индустрия през целия му мандат, за целенасочената му работа за позиционирането  на България и София като регионален хъб на високи технологии и иновации, за безрезервната му подкрепа на родните таланти в областта на математиката, физиката, програмирането и компютърните науки.

„Горда съм, че наши сънародници са сред водещите специалисти в сферата на информационните и комуникационните технологии“, каза вицепрезидентът Илияна Йотова по време на церемонията. „Неслучайно един от първите патронажи, приет от държавния глава, е именно този в сферата на информационните технологии. Ако България иска да е сред икономическите и политическите лидери, трябва да изгражда специалисти и да подпомага техния професионален успех тук в родината ни“, посочи още тя.

„Огромна чест е да бъда заедно с вас“, посочи Росен Плевнелиев. В България създадохме първата иновационна  система на Балканите и тя носи плодове – 16 хиляди нови, добре платени работни места в индустрия на бъдещето, каза още той. През последните години показахме най-важната част от формулата за успеха на България – това, че сегашният вицепрезидент и бившия президент са заедно с вас на сцената, за да покажат каква е тази рецепта – това е приемственост и надграждане по пътя на смислените приоритети, подчерта още Росен Плевнелиев.

Служебният вицепремиер по европейските фондовете Малина Крумова връчи Журналистическата награда на Йоанна Николова, водещ на предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria. Отличието беше присъдено за последователното и задълбочено поставяне на обществено внимание теми, важни за ИКТ индустрията, икономиката и гражданите.

Николай Денков, служебен министър на образованието и науката връчи наградата в новата категория Internet of Things (IoT) на ИКТ клуб към ТУ-София. Наградата в тази категория поощрява екип от студенти, които през миналата година са разработили проекта Адепт. Адепт е цялостна платформа за оценка и подобрение на физическото здраве, която се състои от 2 основни част – изометричен стик и мобилно приложение. Идеята е провокирана от Американската космическа агенция NASA, която търси универсално решение за подобряване на начина, по който астронавтите тренират в космоса.

Изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Стамен Янев връчи наградата в категория „Общинска администрация“. Победител в категорията е Столична община – Направление „Архитектура и градоустройство“ – за внедрен проект в административното обслужване за гражданите и бизнеса. Потребителите на сайта имат възможност лесно да намират данни в сайта по различни критерии. Също оптимизирана е визуализацията на големи обеми от данни, които се предоставят публично. За целите на устойчивост и мултипликация на проекта са използвани софтуери с отворен код, система за управление на съдържанието (CMS), използване на услуги в cloud.

Младежката награда, която за първи път беше отворена и за ученици, беше спечелена от Звездин Бесарабов от НПМГ за разработения от него проект и прототип „ArduWrite – автоматизация на персонализиран човешки ръкопис“.

Победителите в останалите категории са:

Образователна награда – Софтуерен университет ООД – за най-мащабната частна образователна инициатива за провеждане на курс по програмиране в 28 града в страната, както и развиване на програма за дигитален маркетинг и програмиране за деца.

Държавна администрация – Национален съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти – за внедрени електронни услуги, които позволяват всеки гражданин, клиент на аптека да получи информация за това кои лекарства напълно или частично се заплащат от Здравната каса и кои са с най-ниска цена в съответната група. Гражданите могат да проверят още лекарствата за конкретно заболяване, конкретна доза, лекарствена група и др.

Корпоративна социална отговорност – Мусала Софт – за технологичната конференция Muffin, която събира над 2000 софтуерни инженери и ИТ специалисти в България и Македония.

STARTUP компания на годината – Тикий Мобайл Солюшънс ООД – за мобилно приложение, с което пътниците могат да купуват и валидират билет само с един клик на телефона си, което вече работи в Метрополитен ЕАД София.

Мобилни решения – Алтерко Роботикс EOOД – за проекта за умен дом, наречен Shelly, който позволява дистанционно да се контролират осветлението, електроуредите в дома и машините и инсталациите в промишлени сгради.

Развлекателен софтуер – Уафуу АД – за 3D детска мобилна мултиплейър платформа с образователен характер, която включва технологичната иновация на Google за виртуална реалност за мобилни устройства.

Значителен корпоративен ИКТ проект – VMware Bulgaria – за услуга, чрез която се възстановяват информационни системи в случай на бедствия и аварии. Проектът предлага решение, разработено в България, базирано на облачни технологии, което вече е внедрено в град Авондейл, САЩ.

Победителите в конкурса бяха избрани сред над 100 кандидатури от 85 личности, компании и институции.

Освен статуетките и грамотите, всички победители в конкурса получиха и парични награди под формата на ваучери, срещу чиято стойност имат възможност да закупят стоки или услуги от компании-членове на БАИТ.

Вижте още

Най-успешната бизнес дама за 2018г. е ландшафтен архитект

leni

Връчиха годишните награди в туризма

leni

БНБ обяви конкурс за стипендианти за 2020г.

leni

Напишете коментар