Invest Build Media
Имоти и строителство

Главният архитект на София: 20% от Южния парк се оказали частна собственост

Една пета от столичния Южен парк откъм ул. „Козяк” около главната алея на парка се оказа частна собственост. Главният архитект на София Здравко Здравков поясни в интервю за бТВ, че тези площи са върнати като реституция.

Възможно ли е тези части от квартала да бъдат застроени?

„Защитата на парка е била ангажимент на тогавашното ръководство, но тези имоти вече са факт. След влизане в сила на Закона за устройството на София, тези площи са приобщени към зелените системи на града”, обясни Здравков.

По думите му площи, които са обозначени в градоустройствения план като зелени терени, няма как да бъдат застроени, защото са защитени от този закон. „Каквото и да се предвиди за застрояване, то е предмет на подробен устройствен план и подлежи на обществено обсъждане”, допълни още Здравков.

Главният архитект допълни, че бюджетът на Столична община не може да поеме отчуждаването на тези площи, защото бюджетът е ограничен и тази година ще бъдат отделени повече пари за третия метродиаметър.

Здравков поясни, че след изработването на подробни устройствени планове ще стане възможно отчуждаването на частните терени в срок от 10 години след изработването на плана.

Столична община ще обсъди предложение за строеж на тенис корт на входа на Южния парк при ул. „Козяк“, обяви още Здравко Здравков. Предложението за тенис корт не е от скоро, уточни Здравков. По думите му инвеститорът е внесъл в общината своя план, но бившият главен архитект на града Петър Диков го е отхвърлил. Последвало е обжалване на отказа и именно заради това ще се проведе обществено обсъждане.

Вижте още

Премиер и спортен министър откриха реновираната зала „София“

admin

Борисов участва в откриването на саниран блок в гр. Смядово

admin

Общината в София инвестира 48 млн. лв. в строителство и ремонт на детски градини и училища

ivan

Напишете коментар