Invest Build Media
Имоти и строителство

Повече от 40% от българите живеят в пренаселени жилища

Според данни на Евростат над 80 % от българите живеят в собствени жилища, а почти половината от тях обитават пренаселени жилища.

Статистиката е за 2018 г. Според проучването пренаселено жилище означава, че домакинството не разполага с достатъчен брой стаи за членовете в семейството.

България, според този показател е на второ място в Европейския съюз след Румъния, където статистиката показва че 47% от местните жители също живеят в пренаселени жилища, в Латвия – 42%, Хърватия – 41%. Най-ниски тези стойности са в Кипър – едва 2 % и Ирландия – 1 %.

Най-много чужденци от страни, членки на Европейския съюз, пребивават в пренаселени жилища в Гърция и Италия – по 45%. В същото време в Малта нито един чужденец, идващ от друга страна от съюза, не е живял в пренаселени домакинства през 2018 г.

Общата статистика показва, че 35% от чужденците, извън страните членки на ЕС са живели в пренаселени домове. 17% от местните жители също са обитавали тесни жилища, както и 20 на сто от чужденците, идващи от друга страна членка на съюза.

Междувременно данните на Евростат за 2018 г. показват, че в България над 80% от българите обитават собствено жилище. Първенци по този показател са Румъния, следвани от Словакия и Хърватия. Въпреки високият процент българи, които имат собствен дом, за не малка част от тях жилищните разходи са огромно бреме, спрямо разполагаемите им доходи. В Гърция, според статистиката също голяма част от жителите твърдят, че разходите на жилището им поглъщат почти половината им доходи.

Вижте още

Откриха новия път при надлеза на Казичене край София

admin

Продължава ремонтът на ул. Граф Игнатиев в София

ivan

ВиК инфраструктура за 18 млн. лв. ще строи тази година МРРБ

ivan

Напишете коментар