Invest Build Media
Строителство

Повече от 40% от българите живеят в пренаселени жилища

Според данни на Евростат над 80 % от българите живеят в собствени жилища, а почти половината от тях обитават пренаселени жилища.

Статистиката е за 2018 г. Според проучването пренаселено жилище означава, че домакинството не разполага с достатъчен брой стаи за членовете в семейството.

България, според този показател е на второ място в Европейския съюз след Румъния, където статистиката показва че 47% от местните жители също живеят в пренаселени жилища, в Латвия – 42%, Хърватия – 41%. Най-ниски тези стойности са в Кипър – едва 2 % и Ирландия – 1 %.

Най-много чужденци от страни, членки на Европейския съюз, пребивават в пренаселени жилища в Гърция и Италия – по 45%. В същото време в Малта нито един чужденец, идващ от друга страна от съюза, не е живял в пренаселени домакинства през 2018 г.

Общата статистика показва, че 35% от чужденците, извън страните членки на ЕС са живели в пренаселени домове. 17% от местните жители също са обитавали тесни жилища, както и 20 на сто от чужденците, идващи от друга страна членка на съюза.

Междувременно данните на Евростат за 2018 г. показват, че в България над 80% от българите обитават собствено жилище. Първенци по този показател са Румъния, следвани от Словакия и Хърватия. Въпреки високият процент българи, които имат собствен дом, за не малка част от тях жилищните разходи са огромно бреме, спрямо разполагаемите им доходи. В Гърция, според статистиката също голяма част от жителите твърдят, че разходите на жилището им поглъщат почти половината им доходи.

Вижте още

АПИ: Ще ремонтираме пътищата сериозно след края на март

admin

17 са кандидатите да строят тунела „Железница“ на „Струма“

admin

Четири фирми искат да поддържат магистралите „Люлин“ и „Струма“

ivan

Напишете коментар