Invest Build Media
Имоти и строителство

9% растеж на кредитите в строителния бранш през първото полугодие

Кредитирането на строителния бранш се е увеличило с близо 270 млн. лв. през първите шест месеца на тази година, което е повишение от 9% спрямо резултатите към края на 2015 г. Общата сума, която банките са отпуснали на строителните компании към края на юни тази година, вече е 3.25 млрд. лв. Това сочи отчетът на БНБ за нивата на кредитиране за първите 6 месеца на 2016 г., цитира Капитал Daily.

За второ поредно тримесечие сумата на заемите към строителните фирми нараства спрямо края на предходния тримесечен период. Подобно относително стабилно покачване се случва за пръв път от 2009 г. насам, когато сумата на кредитирането в сектора беше достигнала близо 5 млрд. лв. Оттогава е имало няколко нараствания на заемите за отрасъла, но не и за два поредни тримесечни периода, сочат изчисленията на БНБ.

Другият сектор, който е пряко свързан с реализирането на недвижима собственост – брокерството, бележи спад на банковото финансиране. Кредитирането за брокерските компании се свива със 133 млн. лв. спрямо началото на 2016 г., което представлява 5% понижение и съответно 150 млн. лв. за последните 12 месеца.

ВиК операторите и фирмите, управляващи депата за отпадъци също са получили повече заеми, като обемът финансиране, насочено в тяхна посока, е нараснало с около 50 млн. лв. спрямо юни 2015 г.

Най-голям ръст на годишна база отбелязват информационните услуги и далекосъобщенията – 40% ръст, както и административните дейности (туроператори, охрана и др.), където има 35% увеличение на заемите спрямо края на юни миналата година.

И докато общата сума на кредитите все още продължава да се понижава, новоотпуснатите кредити за бизнеса бележат значително увеличение в сравнение с миналата година. През първото полугодие те са били в размер на 6.8 млрд. лв., което е със 17% повече на годишна база. Макар и да е с малък дял, най-голям ръст през това полугодие отбелязват корпоративните заеми, отпуснати в американски долари, които са 3.5 пъти повече, отколкото през същия период на миналата година, и достигат 370 млн. лв.

Вижте още

Collider Activity Centre

admin

Обявиха нова възможност за финансиране на проекти за енергийна ефективност

ivan

Днес пускат движението по бул. Гоце Делчев в София

ivan

Напишете коментар