Invest Build Media
Строителство

Кабинетът предлага рестарт на проекта АЕЦ Белене на пазарен принцип

Правителството предлага рестарт на проекта АЕЦ „Белене“ на пазарен принцип. Енергийният министър Теменужка Петкова запозна журналистите с решение на министерския съвет в изпълнение на решение на Народното събрание от 2 март тази година, с което беше възложено на министъра на енергетиката в срок до 30 юни тази година да подготви доклад с конкретни предложения за най-добрия начин за оползотворяване на всички активи във връзка с проекта „АЕЦ „Белене“.

Работна група от енергийни експерти беше  натоварена да разработи всички възможни варианти за оползотворяване на оборудването.

Петкова посочи, че предложението, което е внесла днес в МС, заедно с  доклад на работна група, е  да бъде направен опит проектът АЕЦ „Белене“ да се реализира на пазарен принцип, да се възобновят дейностите, свързани с възможността за реализация чрез избор на стратегически  инвеститор, без предоставяне на държавна гаранция и без сключване на дългосрочни договори за изкупуване на електрическа енергия.

Правният  способ ще бъде чрез отделяне на активите и пасивите на НЕК в отделно дружество. Ще трябва да бъде стартирана такава процедура , до края на годината  е добре тази процедура да бъде подготвена нормативно , да бъде проведена, за да се види доколко реален е инвеститорският интерес, който през последната една  година доста сериозно се заявява, допълни Теменужка Петкова.

По думите й само в рамките на една конкурентна процедура можем да се убедим доколко този интерес е реален. Правителството предлага рестарт на проекта АЕЦ „Белене“ на пазарен принцип.

„Анализирани бяха няколко варианта, свързани с възможността за рационално използване на оборудването на АЕЦ „Белене“. Първият е за неизползването му, но това означава загуба за всички разходи, които са направени досега, и има риск от декапитализация на НЕК и това ще се отрази негативно и на БЕХ, така че това е най-негативният вариант. Вторият вариант е свързан с възможността оборудването да бъде продадено на трето лице, но той е почти невъзможен. По отношение на реализацията на оборудването е разгледан вариант НЕК и БЕХ да запазят еднолично своето участие, но е много малко вероятен, тъй като те нямат финансовата възможност да участват в реализацията на такъв проект с първоначална стойност от 20 млн. лв. Разгледан е и вариант, в който проектът се реализира от изцяло частен инвеститор, но и той е труден за реализация и не се знае доколко той е удачен за българската държава“, каза още министър Петкова и уточни, че е бил разгледан и вариантът за изцяло участие на държавата с предоставяне на заем, базиран на междуправителствено споразумение, но той е рискован.

Вижте още

София и Пловдив дърпат напред жилищния пазар

admin

Намаляват административните процедури при получаване на разрешение за строеж

ivan

Строят нови сгради за вносителя на „Волво“, „Ленд Роувър“ и „Ягуар“ в София

ivan

Напишете коментар