Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Лукарски помогна за първа копка на трети завод на Язаки у нас

Разширяването на присъствието на „Язаки“ и изграждането на трети високотехнологичен завод на японския автомобилен концерн у нас е положителна референция за други утвърдени международни компании. Това затвърждава доверието на инвеститора в стабилността и предвидимостта на бизнес средата, която България предлага“. Това заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски на официална церемония по първа копка на третия поред завод за асемблиране на кабелни инсталации за автомобили у нас на японския гигант, съобщиха от пресцентъра на министерство на икономиката.

Инвестицията е в размер на 50 млн. евро и ще бъде реализирана в община Димитровград. Очаква се новата производствена локация да разкрие над 3000 работни места. На събитието присъстваха заместник министър-председателят по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев, областният управител на Област Хасково Станислав Дечев, кметът на Община Димитровград Иво Димов, изпълнителният директор на Българска агенция за инвестиции Стамен Янев и представители от висшето ръководство на инвеститора.

По думите на министър Лукарски страната ни става все по-привлекателна за иновативни и високотехнологични производства. Привличането именно на такива производства, създаващи висока добавена стойност са приоритет в провежданата от правителството политика. „Показателно за постигнатите резултати от тези усилия е решението на Язаки да установи трето високотехнологично производство у нас“, допълни министър Лукарски.

„Тази инвестиция е индикация и за доброто взаимодействие между местната и централната власт. Надявам се, че тя ще доведе до разкриването на нови съпътстващи производства, които ще стимулират развитието на местната икономика“, посочи още икономическият министър. Лукарски подчерта, че присъствието на такъв сериозен инвеститор в региона и разкриването на нови работни места в завода на Язаки ще допринесе за справяне с безработицата и повишаване на стандартите на живот в дългосрочен план.

„Изборът на място за инвестицията направихме благодарение не само на съдействието, което получихме от местната власт, но и на развитата инфраструктура и човешкия капитал“, каза главният оперативен директор и член на Борда на директорите на „Язаки Европа“ Уран Заман. По негово мнение в региона на Димитровград има сериозни традиции в производството, както и добре подготвени кадри. Г-жа Рома Будриене, управител на „Язаки България”, изказа благодарност към екипа на Българска агенция за инвестиции за оказаното съдействие при реализиране плановете на компанията у нас.

Тя допълни, че заводът на Язаки в Димитровград ще е най-големият в България, а след като заработи, компанията ще има над 8000 служителя у нас. Клаус Щеркер, ръководител на Бизнес единица в „Язаки Европа“, отбеляза, че в момента тече процес по набиране на кадри, като изискванията са изключително високи, защото новият завод ще изпълнява поръчки за Мерцедес Бенц.

Кметът на Димитровград Иво Димов заяви, че катализатор за привличане на инвестицията на Язаки България е изграждането на магистралата. По негови думи предстои реализирането на още две инвестиции в заводи в Димитровград. Заместник министър-председателят Дончев от своя страна подчерта, че такива инвестиции се случват, когато се влагат сериозни усилия в подобряване на условията за бизнес и ще предстои още много работа. „Не е далеч моментът, когато в България ще се произвеждат цели автомобили“, завърши той.

„Язаки България“ е 100% собственост на японската Yazaki Corporation – глобален лидер в производството на автомобилни компоненти и оборудване, климатици и различни продукти свързани с екологията. Дейността на фирмата в България датира от 2006 г. и е свързана с производство на автомобилни кабелни инсталации, а основните клиенти са автомобилните производители Рено и Форд.

С двата си завода в Ямбол и Сливен, „Язаки България“ ЕООД е един от най-големите работодатели в Югоизточна България, като през 2016 г. служителите на фирмата са близо 5 000. По този повод компанията бе отличена на годишните награди „Инвеститор на годината за 2014 г.“ на Българската агенция за инвестиции в категорията „Инвестиция в човешки капитал“.

Заводите на Язаки в Европа към този момент са 18, с повече от 30 000 служители.

Вижте още

Арх. Стефанов: Трябва да има повече зали за игри за децата на Младост

ivan

Износът на български вина отбелязал ръст през 2017 година

ivan

Инвеститорите с двойно по-голям „апетит“ за риск

leni

Напишете коментар