Invest Build Media
Архитектура и Дизайн

Министерството на туризма подкрепи запазването на статута на Копривщица

Министерство на туризма застава категорично в подкрепа на запазването статута на Копривщица като архитектурно-исторически резерват със съхранен автентичен облик.  Призоваваме за обединените усилия на всички институции и заинтересовани страни за диалог в процесите на ефективното опазване на културно-историческото наследство на Копривщица и устойчиво туристическо развитие, с повишена отговорност да опазваме нашето наследство, отговорност да популяризираме нашите общи ценности и отговорности да работим заедно. Това се посочва в позиция на Министерството, изпратена до медиите.

Обявеният за архитектурно-исторически резерват град Копривщица има на територията си над 400 недвижими културни ценности, като 15 от тях са с национално значение по данни на Министерство на културата.

Националният събор на българското народно творчество в Копривщица е вписан в Регистъра на добрите практики за опазване на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО, което е още едно доказателство за запазените дух и традиции на града, отбелязват от Министерството.

Те посочват още, че Копривщица е значима и популярна туристическа дестинация в България, посещавана от много български и чуждестранни туристи. В позицията се отбелязва, че Министерството не приема твърденията, в които статутът на града се посочва като пречка за развитието на туризма.

По официални данни на НСИ общият брой реализирани нощувки в категоризирани места за настаняване с 10 и повече легла през 2016 г. в община Копривщица е 5976, като те са се увеличили с над 70 на сто спрямо 2014 г. Общият брой пренощували лица в категоризирани места за настаняване с 10 и повече легла в община Копривщица през 2016 г. е 3965, като те са се увеличили с 31 процента спрямо 2014 г. През 2016 г. приходите от нощувки в категоризирани места за настаняване с 10 и повече легла в община Копривщица са над 127 хил. лв., като са нараснали с над 28 на сто спрямо 2014 г., пише в позицията.

В нея се припомня, че сред целите на Министерството на туризма е провеждането на дългосрочна политика за устойчиво развитие на туризма и за създаването на конкурентоспособен туристически продукт с разпознаваема национална идентичност и съхранена култура и природа.

В Националната стратегия за устойчиво развитие на туризма се подчертава важността на културния туризъм като стратегически приоритет, който е сред най-големите пазарни сегменти при избора на туристите за пътуване.

Културно-историческото наследство е изключително важен ресурс за туристическо развитие и възможност за диверсификация на туристическата дестинация. То винаги е било смятано за важна част от националния ни туристически продукт, както и съществен фактор за регионално развитие. Културата все повече се превръща в ефективен инструмент за разработването на туристически продукти, формиращи автентичност, отличителност и уникалност за дадена дестинация във високо конкурентния туристически пазар, а устойчивият туризъм играе важна роля като инструмент за популяризирането, опазването и съхраняването на автентичността на културното наследство в ерата на глобализацията, посочват от Министерството на туризма.

Културно-историческото наследство на страната е национален капитал и основен фактор за съхраняване на националната и културната идентичност, както и наш, български, неотменим принос в европейската и световната култура. Паметниците на културно наследство принадлежат на всички и грижата за тях е наша обща отговорност, подчертават те.

Позицията на Министерството на туризма е изпратена до президента Румен Радев, министър-председателя Огнян Герджиков, министъра на културата Рашко Младенов и областния управител на Област София Диана Тонова.

Вижте още

Бюджетни идеи за декориране на градината

leni

Архитекти искат Тютюневият град да се укрепи за зимата

admin

Плаващ хотел за 11 млн. евро отвори врати в Париж

admin

Напишете коментар