Invest Build Media
Туризъм и Екология

Туристите на агенция Томас Кук ще се преориентират към Куба и България

Най-големият британски туроператор „Томас Кук“ (Thomas Cook) очаква туристите това лято да се пренасочат към дестинации като Испания, България, Гърция, Куба и САЩ като алтернативи на Турция и Египет.

„Работим в условията на геополитическа среда, пълна с предизвикателства, с непрекъснати проблеми на ключовите ни пазари. В допълнение, докато резултатът от Брекзит няма видимо влияние върху резервациите ни, то той добави към и без това настанилото се усещане за несигурност – както за бизнеса си, така и за клиентите“, коментира Петер Франкхаузер, изпълнителен директор на компанията, цитиран от „Гардиън“.

Според оценките на компанията пакетните почивки от типа ол инклузив стават все по-популярни сред британците, които се опитват да избегнат флуктуациите в цените в резултат на ефекта от Брекзит.

Туроператорът обяви, че второто тримесечие приключва на загуба и при това положение едва ли ще изпълни прогнозите си за печалба за годината най-вече след опита за преврат в Турция.

Резултатите на компанията сочат 25 млн. паунда загуба преди данъци за второто тримесечие на годината при 3 млн. паунда печалба за същия период за 2015 г. Приходите на годишна база спадат с 3 на сто до 1.85 млрд. паунда.

За периода общо резервациите на оператора са спаднали с 5 на сто като резервациите за Испания и САЩ не са успели да компенсират спада при записванията за Турция, Египет и Тунис. Досега спадът на записванията конкретно за Турция е 40 на сто след като и „Томас Кук“ намали броят на полетите до страната. Само през юни британските туристи, пътували в Турция, са били с 40 на сто по-малко (вчера Турция отчете такова свиване в броя на туристите за юни – бел. ред.)

Стойността на паунда се срина с 12 на сто спрямо долара и с 9 на сто към еврото откакто стана известен резултатът от Брекзит. От „Томас Кук“ посочват обаче, че са се застраховали срещу евентуално повишение на цените на ваканционните пакети като са се договорили за тях до октомври.

Резервациите през този оператор са спаднали с 1 на сто през второто тримесечие, от там очакват да останат активни записванията за зимни ваканции, което вече е факт – с 19% ръст, въпреки притесненията, свързани с решението на Великобритания да напусне Европейския съюз.

Анализатори във Великобритания, цитирани от вестника, прогнозират по-голям ръст на индивидуалните пътувания, известни с термина сити брейк тази година. Те посочват и че заради напрежението в Египет и Турция е намалял броят на пакетните ваканции, но в същото време конкуренцията се е засилила на пазара и това е снижило цените. Така че повече хора тази година са избрали почивка с чартърен полет.

Продължаващо отслабване на паунда само ще повиши усилията на местните туроператори да насърчават клиентите си да избират почивки в чужбина, а не да прекарат отпуските си на Острова, смятат още анализаторите.

„След Брекзит всичко е във въздуха, но ако страната изпадне в рецесия, тя ще даде тласък на ваканционните пакети, смята анализаторът Фъргъл Макгивни. Той обаче не смята, че този тласък ще е толкова силен както при предната рецесия.

В „Томас Кук“ отчитат и спад на белгийския пазар след атентата там през март.

Вижте още

Екоминистърът: По-добре да има втори лифт на Банско, колите замърсяват повече

ivan

България домакинства конгреса на световните цивилизации

ivan

Глоба от 6000 лв. застрашава концесионера на плаж „Перла“

ivan

Напишете коментар