Invest Build Media
Туризъм и Екология

Откриха първия в София музей на пчелата

Заместник-председателят на Групата на ЕНП в Европейския парламент и ръководител на българската делегация в групата Мария Габриел, кметът на София Йорданка Фандъкова и президентът на Фондация „Америка за България“ Нанси Шилър откриха официално първия в столицата „Музей на пчелата“, изграден от Сдружение „Био Град София“. Това съобщиха от пресофиса на Мария Габриел.

Уникалното съоръжение се намира на метростанция „Г.М. Димитров“ в близост до Музейко. Музеят представлява къщичка във формата на първите кошери от глина с покрив с трева и цветя за пчелите. Вътре има стъклен кошер, който дава възможност на посетителите съвсем отблизо да наблюдават живота на пчелите, и богат информационен и снимков материал.

Евродепутатът Мария Габриел, която стартира през март национална училищна кампания „Медена закуска“, подчерта огромната роля на пчелите за запазване на баланса в природата и добавената стойност на опрашването, извършвано именно от пчелите. „Радвам се, че столицата задава тенденция за грижа за пчелите в градски условия. Този музей има много важна образователна функция, защото именно информираността, че от пчелите зависи производството на храни, продоволствената сигурност, биологичното разнообразие и екологичната устойчивост, ще привлече още съмишленици към опазването на пчелите. С гарантирането на живота и здравето на пчелите гарантираме собственото си оцеляване“, заяви Мария Габриел.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова заяви амбицията София да продължи да се развива като „зелен град“ и Музеят на пчелата е едно от доказателствата за това. „Освен че на това място жителите и гостите на столицата могат да се запознаят с живота на пчелите, този музей означава и по-чиста околна среда, запазване на биоразнообразието в големия град, което е важна задача за нас“, посочи Фандъкова.

Музеят на пчелата е част от кампания за опазване на пчелите и повишаване на информираността за тяхното значение за оцеляването на хората. Днес той отвори врати за посетители с работно време от 16.30 до 19.00 часа всеки ден. Реализирането на проекта стана възможно с предоставянето на терена безвъзмездно от Столична община, евродепутатът Мария Габриел дари информационните табели, Фондация „Америка за България“ осигури финансова подкрепа.

Вижте още

Пътуване с влак в Швейцария – абсолютно спиращо дъха видео

Ето ги най-красивите острови в Европа (СНИМКИ)

Вандали заплашват стените на най-високата катедрала в света

admin

Напишете коментар