Invest Build Media
Туризъм

Две министерства умуват по проблема с кадрите в туризма

Обща работна група между Министерството на туризма и Министерството на труда и социалната политика ще обсъжда и решава в спешен порядък въпросите с кадрите в туристическия бизнес. Това стана ясно на среща между министрите Стела Балтова и Гълъб Донев.

Работната група ще разглежда казусите, които постъпват от бизнеса. Двамата обсъдиха искането на работодателите в сектора да наема чужденци, предимно от Украйна и Молдова за предстоящия летен сезон по българското Черноморие. Бизнесът настоява да бъде удължен срокът на работните визи от 90 на 120 дни, за да покрие целия сезон още от 1 май. Министър Донев обясни, че се работи по подписването на съвместна спогодба с Украйна за трудовата заетост. Той подчерта пред министър Балтова, че работните визи за чужденци не могат да бъдат групови, защото се издават персонално.

В момента чуждите студенти не могат да имат платени стажове и производствени практики в България. За целта работодателите трябва да сключват трудови договори с тях. Бизнесът трябва да има предвид, че при издадена туристическа виза за посещение в България, чужденците нямат право да работят.

Двамата министри ще настояват пред бизнеса да обърне внимание на безработните българи, особено с висше и средно образование, които могат да бъдат наети в сектора.

Related posts

Нова карта дава на туристите намаления в градския транспорт и музеите в София

admin

Съд премахна забраната на борбите с бикове в Каталония

admin

Мисис Колумбия коронова Мис Несебър 2016

admin

Leave a Comment