Invest Build Media
Строителство

Жители на Младост отново се вдигат на протест срещу застрояването

Квартал „Младост” отново се вдига на протест. Десетки се очаква да изразят недоволството си пред сградата на Столична община. Причината този път е заседанието на Столичния общински съвет. Оттам днес окончателно трябва да решат дали да уважат желанието им за провеждане на референдум срещу презастрояването на „Младост”.

Въпреки че над 14 000 души се подписаха „за” провеждане на допитването, комисиите на Столичния общински съвет вече веднъж отхвърлиха искането им. Мотивът – въпросите от референдума са незаконосъобразни. По закон обаче гражданите имат право да правят референдуми за устройството на териториите и екологичен начин на живот, твърдят протестиращите. Борбата им сега е да се чуе гласът на хората.

„Причините въпросите да бъдат незаконосъобразни са, че така формулирани те противоречат на законите. Първият въпрос гласи, че трябва да се промени Общият устройствен план на Столична община. Компетентността на Общинския съвет обаче не е да променя закони и не е изцяло в компетентността му приемането на Общия устройствен план”, обясни в „Здравей, България“ по Нова ТВ председателят на Комисията по архитектура в Столична община Силвия Христова.

Столичният общински съвет трябва да разгледа днес предложението за провеждане на местен референдум в район „Младост“.

В дневния ред на Столичния общински съвет (СОС), който общинските съветници ще разгледат още правила за осъществяване на допълнителни образователни дейности в общинските детски градини на територията на Столична община, както и правила за осъществяване на извънкласни дейности в общинските училища на територията на Столичната община.

Ще бъде обсъдено и кандидатстване пред Фонд „Социална закрила“ към Министерството на труда и социалната политика с проект „Осигуряване участието на ученици, лишени от родителска грижа, настанени в резидентни социални услуги в Столична община, във фестивал за честване на празника на Св. Св. Кирил и Методий през м. май 2017 г. в гр. Солун, Гърция“.

По предложение на Йоана Христова ще се обсъди доклад относно извеждане от експлоатация на язовирните стени на язовири Кремиковци и Сеславци.

СОС ще утвърди и годишния план на Програма за ремонт на спортна инфраструктура за 2017 година.

На заседанието си общинските съветници ще обсъдят и евентуално финансиране със средства от СОПФ извършване на неотложни ремонти в Софийска градска художествена галерия и галерия „Васка Емануилова“ – филиал на СГХГ, както и финансиране със средства от СОПФ изпълнение на конструктивни и възстановителни работи в сградите на общински детски и учебни заведения, кметства и читалища.

Вижте още

Приключи ремонтът на 22 км участък от магистрала Тракия в платното за Бургас

ivan

Унгария ще строи продължение на „Турски поток“

leni

Машина 300 тона за копаене на столичното метро пътува от Козлодуй за София

admin

Напишете коментар