Invest Build Media
Имоти и строителство

Разрешиха строежа на 220-метровата Парадайз тауър в София

Столичният общински съвет разреши строежа на 55-етажния небостъргач „Парадайс тауър“. С височина от 220 метра това ще бъде най-високата сграда в София. Според Закона за устройство и застрояване на Столична община разрешаването на сгради над 70 метра е от компетенциите на Столичният общински съвет.

В началото на днешното заседание общинският съветник Иво Божков (Реформаторски блок) предложи точката да отпадне от дневния ред, но то бе отхвърлено с 28 гласа „Против“, като 26 от съветниците подкрепиха предложението. При гласуването 31 от присъстващите 46 общински съветници дадоха зелена светлина на строежа.

„България не е бананова република, където всеки може да дойде с един куфар с пари и да започне да строи“, каза Иво Божков.

„Нека не изхождаме от позицията, че нещо грозно ще се случи. Така предложеният проект отговаря на всички нормативни процедури, каза в отговор Николай Пехливанов (Атака).

Сградата обаче можеше да бъде построена и без подкрепата на общинските съветници. Тя отговаря на чл.27 ал. 3 от Закона за устройство на територията. Според него ограничението за височина на сграда не важи, ако тя е построена на ъглов парцел и бъде свързана със съседните й сгради. Бъдещият небостъргач се намира на на ъгъла между бул. „Черни връх“ и ул. „Сребърна“ и ще бъде свързана със съседната сграда – „Парадайс мол“.

Малко по-рано на същото заседание, общинските съветници отхвърлиха предложението за референдум в „Младост“, който искаше да бъде наложена временна забрана на строителството в района.

Снимка: „Градът“

Вижте още

Търговските имоти в София: Развитие и възможности

Пуснаха ремонтираните зали и плувен басейн на спортен комплекс „Академика 4-км“

ivan

Временни ограничения на движението на АМ „Хемус“

Напишете коментар