Invest Build Media
Строителство

Възстановени са 5 км между Казичене и магистрала Хемус от източната дъга

Моля хората да спазват ограниченията – за съжаление там, където правим пътища, започват да правят катастрофи. Този призив бе отправен от премиера Бойко Борисов на проверката на източната тангента на Софийския околовръстен път.

„Ако някъде имаше море преди време, това беше този път. Всеки, който е минавал, знае, че падаха пломби. Дошъл съм не толкова да се покаже пътя, а искам да покажете там, където са камерите, че само за вчера имаме 310 превишения на скоростта и то на много голям процент. За съжаление там, където правим пътища, започват да правят катастрофи. Това са 6 платна, километри дълги. Нека е за спестяване на време, за по-комфортно и приятно каране, да не е след това да слагаме китки и паметници по него. Затова има и мобилни и стационарни камери и ги моля да спазват ограниченията, защото искаме много жертвите от катастрофи да намаляват и то не със сегашните 10%, а със 100%. Всеки един живот ни е важен“, коментира Борисов.

„Това е много скоростна отсечка. От понеделник започваме до АМ „Тракия“ да я изкараме, завършват в момента отчуждителните процедури, догодина започваме ж.к. „Младост“ – АМ „Тракия“. Паралелно с това върви и отчуждаването, и проектирането на „Борис – Люлин“ и по този начин ще затворим целия многолентов пръстен на София, който ще направи преминаването от един квартал в друг вместо през центъра, да се обикаля, както е във всички съвременни столици“, каза още премиерът.

Напълно рехабилитиран е почти 5-километровият участък от източната дъга на Софийския околовръстен път между с. Казичене и Ботевградското шосе. Над 20 хил. автомобила денонощно преминават по него, като трасето е най-натовареното от тежкотоварния трафик у нас. Между асфалтовите пластове са положени 93 000 кв. м геомрежа, която е най-съвременната и иновативна технология, за да го направим възможно най-устойчив. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков след направената заедно с Борисов, кмета на София Йорданка Фандъкова и председателя на УС на Агенцията „Пътна инфраструктура“ Дончо Атанасов проверка на изпълнените строително-монтажни работи.

При рехабилитацията на трасето са положени почти 37 хил. т асфалтобетон, монтирани са почти 9 км мантинели и е положена маркировка.

Участъкът е обезопасен с камера. Предвижда се поставянето на още едно съоръжение в близост до Ботевградското шосе. Монтирането на допълнителни камери зависи от възможностите на СДВР. Очаква се такива да бъдат купени през декември, като ще бъдат поставени и на други участъци, е обяснил министър Нанков.

От понеделник започва ремонтът и на платното от с. Казичене към магистралата „Тракия“. След това, за да се завърши източната дъга на околовръстния път, ще се ремонтира и платното за насрещно движение от АМ „Тракия“ към с. Казичене, е информирал още Николай Нанков. Очаква се, при подходящи условия, ремонтът на участъка да приключи през тази година. В противен случай той ще бъде довършен през пролетта на следващата година.

През февруари, след преминаване на необходимите процедури, включително отчуждаване на терени, се очаква да започне работата по разширението на Софийския околовръстен път между ж.к. „Младост“ и АМ „Тракия“, е съобщил министърът. Предвижда се строителството по участъка да продължи не повече от 2 години. По трасето ще бъдат изградени и няколко големи съоръжения.

Тунелни и мостови съоръжения и естакади се предвиждат и при другия участък от южната дъга – от резиденция „Бояна“ до Западната тангента в ж.к. „Люлин“. Очакваме да можем да възложим обществената поръчка за избор на изпълнител за нея в средата на 2018 г., е казал още Николай Нанков.

iztochna-dyga-okolovrysten-pyt-sofia-skorost

Вижте още

Спад от 14% на строителната продукция през март

leni

Навършват се 100 години от изграждането на Транссибирската железница

admin

Започна строителство на Околовръстния път от АМ „Тракия“ до ЖК „Младост“

leni

Напишете коментар