Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Витошка отиде леко надолу в класацията за най-скъпите търговски улици в света

Столичният булевард „Витоша“ пада с едно място в световната класация на най-скъпите търговски улици. Той вече е на 51 място при 50-а позиция година по-рано. Това показва 29-то издание на доклада Main Streets Across The World на глобалната консултантска компания Cushman & Wakefield.

Средният месечен наем на софийския булевард остава без промяна – 46 евро/кв.м. Данните в доклада включват 451 търговски улици в света.

Интерес към наем на площи на бул. „Витоша“ проявяват марки в средния и достъпния ценови сегмент, ориентирани основно към ежедневната мода, посочват от компанията „Фортън“, която е партньор на Cushman & Wakefield в България. В синхрон с тенденцията за здравословен начин на живот през последните години видимо се разрастват и търговците в категорията „Здраве & красота“.

„Редом с този интерес превръщането на бул. „Витоша“ в популярна пешеходна зона и високият трафик от хора правят търговската улица предпочитано място и за отваряне на кафенета, ресторанти и барове“, коментира Иван Граматиков, мениджър „Търговски площи“ във Forton Cushman & Wakefield. Неговата прогноза е засиленото търсене да доведе и до лек ръст на наемните нива по бул. „Витоша“ през следващите месеци.

Нарастващите наемни цени превърнаха New Bond Street в Лондон в най-скъпата търговска улица в Европа. Британската локация измества от тази позиция Avenue des Champs Élysée в Париж.

В глобален план New Bond Street се изкачва до трета позиция с 1350 евро/кв.м месечен наем, като затвърждава позициите на британската столица като първокласна търговска локация.

Първото и второто място за поредна година остават непроменени и се заемат съответно от горната част на 5th Avenue в Ню Йорк с 2355 евро/кв.м месечно и Causeway Bay в Хонконг с 2140 евро/кв.м. На четвърта позиция е Via Montenapoleone в Милано с 12.5% ръст на наемите и средни нива от 1 125 евро/кв.м на месец, докато Avenue des Champs Élysée в Париж изостава до пето място в класацията, макар и средният наем да остава непроменен на ниво от 1105 евро/кв.м месечно.

Според автора на глобалния доклад Дарън Йейтс, независимо че редица търговски улици в света регистрират спад на наемните нива, пазарът остава динамичен в отговор на световните технологични и демографски тенденции. Водещите локации продължават да са във фокуса на глобалните брандове, които търсят възможности да създадат нови и вълнуващи преживявания за потребителите.

По-иновативните сред тях съчетават онлайн с физическото пазаруване в стремежа си да предложат по-цялостно преживяване и в резултат от това локацията продължава да е от съществено значение за тях, обобщи Дарън Йейтс.

В европейски план въпреки първоначалното стъписване от Brexit търговските локации в Лондон остават сред най-желаните от големите модни марки. В подкрепа на това наемните нива на New Bond Street са нараснали с 37.5% за година. На другия полюс е Париж, където политическата несигурност доведе до временен спад на интереса от страна на търговците.

В Италия наемните нива като цяло се задържат без промяна. Търсените търговски улици в главни градове като Милано, Торино и Флоренция обаче отбелязват ръст благодарение на популярността си като модни и туристически локации.

 

Вижте още

Икономическият министър: Готови сме да произвеждаме автомобили

ivan

Бил Гейтс с дарение от 10 млн. долара за борба с коронавируса

leni

Капш Трафик Солюшънс ще изгражда тол-системата на България за 150 млн. лева

ivan

Напишете коментар