Invest Build Media
Инвестиции

Витошка отиде леко надолу в класацията за най-скъпите търговски улици в света

Столичният булевард „Витоша“ пада с едно място в световната класация на най-скъпите търговски улици. Той вече е на 51 място при 50-а позиция година по-рано. Това показва 29-то издание на доклада Main Streets Across The World на глобалната консултантска компания Cushman & Wakefield.

Средният месечен наем на софийския булевард остава без промяна – 46 евро/кв.м. Данните в доклада включват 451 търговски улици в света.

Интерес към наем на площи на бул. „Витоша“ проявяват марки в средния и достъпния ценови сегмент, ориентирани основно към ежедневната мода, посочват от компанията „Фортън“, която е партньор на Cushman & Wakefield в България. В синхрон с тенденцията за здравословен начин на живот през последните години видимо се разрастват и търговците в категорията „Здраве & красота“.

„Редом с този интерес превръщането на бул. „Витоша“ в популярна пешеходна зона и високият трафик от хора правят търговската улица предпочитано място и за отваряне на кафенета, ресторанти и барове“, коментира Иван Граматиков, мениджър „Търговски площи“ във Forton Cushman & Wakefield. Неговата прогноза е засиленото търсене да доведе и до лек ръст на наемните нива по бул. „Витоша“ през следващите месеци.

Нарастващите наемни цени превърнаха New Bond Street в Лондон в най-скъпата търговска улица в Европа. Британската локация измества от тази позиция Avenue des Champs Élysée в Париж.

В глобален план New Bond Street се изкачва до трета позиция с 1350 евро/кв.м месечен наем, като затвърждава позициите на британската столица като първокласна търговска локация.

Първото и второто място за поредна година остават непроменени и се заемат съответно от горната част на 5th Avenue в Ню Йорк с 2355 евро/кв.м месечно и Causeway Bay в Хонконг с 2140 евро/кв.м. На четвърта позиция е Via Montenapoleone в Милано с 12.5% ръст на наемите и средни нива от 1 125 евро/кв.м на месец, докато Avenue des Champs Élysée в Париж изостава до пето място в класацията, макар и средният наем да остава непроменен на ниво от 1105 евро/кв.м месечно.

Според автора на глобалния доклад Дарън Йейтс, независимо че редица търговски улици в света регистрират спад на наемните нива, пазарът остава динамичен в отговор на световните технологични и демографски тенденции. Водещите локации продължават да са във фокуса на глобалните брандове, които търсят възможности да създадат нови и вълнуващи преживявания за потребителите.

По-иновативните сред тях съчетават онлайн с физическото пазаруване в стремежа си да предложат по-цялостно преживяване и в резултат от това локацията продължава да е от съществено значение за тях, обобщи Дарън Йейтс.

В европейски план въпреки първоначалното стъписване от Brexit търговските локации в Лондон остават сред най-желаните от големите модни марки. В подкрепа на това наемните нива на New Bond Street са нараснали с 37.5% за година. На другия полюс е Париж, където политическата несигурност доведе до временен спад на интереса от страна на търговците.

В Италия наемните нива като цяло се задържат без промяна. Търсените търговски улици в главни градове като Милано, Торино и Флоренция обаче отбелязват ръст благодарение на популярността си като модни и туристически локации.

 

Вижте още

Мъж си купи часовник за 350 долара, оказа се, че струва 700 000

leni

Мая Манолова представи законопроект за личния фалит

ivan

БАН ще изготвят стратегия за сектор енергетика

admin

Напишете коментар