Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

С отпадъчни материали индиец създаде робот, който говори 38 езика

Преподавателят искал да вдъхнови своите студенти

Индиец създаде робот, който може да говори 38 езика, и е направен от рециклирани материали. Динеш Пател, преподавател по компютърни науки в Индийския технологичен институт в Бомбай  (Indian Institute of Technology Bombay), е използвал картон и пластмаса на стойност 500 британски лири за изграждане на социалния хуманоид AI, който може да идентифицира обекти и да решава уравнения.

Роботът, наречен Шалу (Shalu), може да говори девет местни езика, както и 38 чужди езика. Динеш обяснява, че прототипът може също така да отговаря на въпроси с общ характер и да запомня нещата. Той разказва, че Шалу има разнообразен набор от умения, като например да чете вестници, да съобщава прогнозата за времето и дори да чете хороскопи и рецепти. Тя е направена от отпадъчни материали, включително алуминий, картон, дърво и пластмаса – и след това е свързана към компютър.

Динеш Пател е решил да наптави робота с женско лице, тъй като иска да е посланик в защита на околната среда. „Има още какво да се направи по нея и се надявам да успея в обозримо бъдеще“, обяснява той.

Подобен робот, наречен „София“, е разработен от базираната в Хонг Конг инженерна компания Hanson Robotics.

„Фокусирах се върху това роботът да бъде като ръководство за учениците, за да ги запознаят с роботиката. Не е нищо друго освен радост да се направи нещо от нищо. Искам това да спести време на студентите“, казва създателят на Шалу.

Източник: www.ladbible.com

Вижте още

Слагат забрана на анонимните банкови сейфове

ivan

Очакват рекордна за инвестиции в търговски площи 2017 година

ivan

У нас се инвестира изгодно в имоти за отдаване под наем

admin

Напишете коментар