Invest Build Media
Инвестиции

Първа инвестиционна искала да подкрепи покупката на активите на ЧЕЗ от Инерком

Първа инвестиционна банка (ПИБ) на 19 декември 2017 г. е издала писмо за подкрепа, с което заявява интерес за участие във финансирането на покупката на дружествата на ЧЕЗ от „Инерком“ – България. Това обяви председателят на временната комисия за установяване на всички факти и обстоятелства във връзка с приватизацията и планираната продажба на дружествата на ЧЕЗ Груп в България Жельо Бойчев на пресконференция в Народното събрание, като прочете писмо на ПИБ, изпратено до комисията.

В писмото се посочва още, че банката е била уведомена от консултанта по сделката, който „Инерком“ ползва, че на 30 ноември 2017 г. компанията „Инерком“ – България е била предпочетена от ЧЕЗ за кандидат-купувач на основания обвързваща оферта, която те са подали. Намерението за подкрепа от страна на ПИБ е в размер на 80 милиона евро, уточни Жельо Бойчев.

Бойчев добави, че преди около две седмици комисията е изпратила писмо още и до Българската банка за развитие (ББР), в което е поискана цялата кореспонденция на банката с фирма „Инерком“ относно предстоящата сделка с ЧЕЗ. Отговор обаче до момента няма. Ако ББР не отговори, комисията ще поиска съдействие от Българската народна банка (БНБ), за да получат отговор от ББР. Той допълни, че от „УниКредит Булбанк“ са отговорили в писмо, че въпросът, който е зададен, е професионална тайна и банката не е поискала да коментира участието си в тази сделка.

„Ситуацията с ЧЕЗ няма как да се случи в държава, в която институциите са си на мястото. Това, което виждам, като действия на институциите, е смущаващо“, заяви още Жельо Бойчев. Той допълни, че не счита за нормално и редно, месеци наред, българската страна, в лицето на правителството и на службите, да нямат нужната информация – какво се случва с ключово дружество, което доставя ток на близо 3 млн. души.

„Няма обяснения за мен ситуацията, в която да си задаваме редица въпроси, на които да нямаме отговори“, категоричен е народният представител. Той обясни, че Комисията се е концентрирала върху две основни направления в своята работа – приватизацията на електроразпределителните дружества и информация относно евентуалната сделка за придобиване на активите на „ЧЕЗ Груп“ в България – кой е купувачът, какъв е произходът на средствата, какви са действията на българските институции в целия процес. Бойчев допълни, че до момента са проведени три заседания на Комисията, били са изслушани представители на специалните служби, на Министерството на финансите, на МС – в лицето на Владислав Горанов, главният прокурор и председателят на КЕВР.

Председателят на Временната комисия заяви, че „Инерком“ България ще участват на последното заседание на Комисията и ще дадат отговори на поставените въпроси. „Заседанието на Комисията ще бъде на 17 април от 14.30 часа и ще бъдат обсъдени социалните измерения на сделката за ЧЕЗ, с оглед постъпилото заявление от президентите на КНСБ и КТ „Подкрепа“, посочи той. Бойчев допълни, че на заседанието са поканени също КЕВР и Министерството на енергетиката.

Вижте още

Завърши общественото обсъждане в КЕВР на новите цени на тока, вода и парно

ivan

София продължава да бъде центърът на инвестиционната активност в България

ivan

Facebook отпуска 100 млн. долара за малки фирми и бизнеси

leni

Напишете коментар