Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Две банки вече са с изчерпан ресурс за безлихвени кредити

Две от десетте банки, които могат да отпускат безлихвени кредити на хора в неплатен отпуск или самоосигуряващи се лица, вече са изчерпали ресурса си и няма да приемат повече заявления. Това съобщиха от държавната Българска банка за развитие, която е гарант по заемите.

Кредитните институции, които няма да приемат нови искания са „Интернешънъл Асет Банк“ и Общинска банка. Безлихвени кредити обаче ще продължат да отпускат останалите осем банки приели програмата – „Алианц Банк“, „Банка ДСК“, „Инвестбанк“, ОББ, „Първа инвестиционна банка“, „Търговска банка Д“, „Централна кооперативна банка“ и „Уникредит Булбанк“, предаде БНТ.

Според статистиката на ББР близо 1500 души седмично са одобрявани за безлихвени кредити. Одобрените заеми вече надхвърлят 34 милиона лева към 15 юни. Постъпилите искания досега са 14 602, от които потвърдени са общо 8 115, а обработващи се – 2 001. Средната стойност на заемите е близо 4 200. 77,5% от исканията са на лица на трудов договор, а останалите са на самоосигуряващи се.

Програмата за безлихвени кредити цели да подпомогне служителите в неплатен отпуск и самоосигуряващите се лица, които са прекъснали дейност вследствие на пандемията от COVID-19. Те имат възможността да получат заем до 4 500 лева, отпускани наведнъж или на три транша от по 1 500 лева. По мярката може да се кандидатства до края на 2020 г.

Максималният срок на погасяване е 5 години, с минимум 6 месеца и максимум 24 месеца гратисен период. Заемите са освободени от такси, комисиони и неустойки.

Вижте още

Приходите на Русия от злато надскочиха приходите от газ

leni

Защо много софиянци остават без зимнина тази година

Най-добрите места за дистанционна работа в света през 2021 г.

Напишете коментар