Invest Build Media
Имоти и строителство

Започнаха инспекции на наетите в строителния сектор, открити са 31 нарушения за 3 дни в София

Инспекцията по труда е започнала засилена инспекционна дейност на строителството на територията на София, съобщиха от отдел „Връзки с обществеността“ на Главна инспекция по труда (ГИТ).

Само за три дни са установени 31 случая на работещи без трудови договори. Проверени са 54 строителни обекти, на които са полагали труд 420 работници на 87 фирми.

Засилен контрол в сектора се осъществява и на територията на цялата страна. За петте месеца на 2020 г. установените случаи без трудови договори са общо 822, като 205 от тях са на строителни обекти. В същото време, проверките в строителството са малко над 10 процента от всички – 1520 проверки при общо 12 400.

Строителството, заедно със селското стопанство, ресторантьорството, хотелиерството и търговията, са идентифицирани като едни от най-рисковите по отношение на недекларирания труд, коментират от ГИТ. С цел превенцията му, в плана за дейността на ГИТ всяка година се планират специални мерки и кампании, които гарантират засилен контрол в рисковите сектори и икономически дейности.

От тази седмица, с официалния старт на летния сезон, се засилва и контролът в морските курорти.

Работещите без трудови договори губят право на социална закрила, допълват от ГИТ. Те могат да бъдат освободени от работа по всяко време, без право на обезщетения по Кодекса на труда и от държавното обществено осигуряване. Не могат да претендират и за неизплатени възнаграждения. Лицата, които се съгласяват да получават част от възнагражденията си нерегламентирано, срещу устна договорка, получават по-ниски обезщетения, тъй като те се изчисляват на базата на договореното в трудовия договор възнаграждение и на декларирания осигурителен доход.

Според статистиката България има напредък в борбата с недекларирания труд, макар проблемът все още да не е решен. Намалял е дела на сивата икономика от 2010 до 2018 г. с 15 процентни пункта – от 35,4 на 20,9 процента. Недекларираният труд обаче запазва сравнително постоянен дял.

Вижте още

България е сред страните в ЕС с най-рязък спад на строителството през януари

ivan

Регионалното министерство извърши проверка на саниращи се сгради в Перник и Бобол дол

ivan

Шефът на АПИ обеща магистрала Струма да модернизира Кресна

ivan

Напишете коментар