Invest Build Media
Инвестиции

Теменужка Петкова за „Белене“: Най-важно е, че има необходимост от нови мощности

От доклада на БАН стана ясно, че има сценарии, в които АЕЦ „Белене“ може да се реализира и да бъде финансово жизнеспособен, заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която присъства на официалното представяне на доклада на Българската академия на науките относно възможностите за реализация на активите, свързани с проекта АЕЦ „Белене“.

„Най-важният отговор, който трябваше да бъде даден от анализа на БАН, беше има ли необходимост от нова мощност – ще бъде ли необходима не само на България, но и за целия регион. Отговорът, който чухме е, че ще има необходимост от такава“, отбеляза министър Петкова.

„Вторият много важен въпрос, на който трябваше да получим отговор, беше има ли възможност и при какви параметри този проект може да бъде реализиран. От доклада на БАН стана ясно, че има такива сценарии, разработени са сценарии в много широк диапазон – песимистични, умерени, оптимистични, в които този проект може да се реализира и той е финансово жизнеспособен“, допълни тя. По думите е разработен и сценарий, при който оборудването може да бъде продадено, но според БАН това трябва да бъде последната възможност, тъй като опитът до сега показва, че подобни действия не се увенчават с успех.

Решението за АЕЦ „Белене“ трябва да бъде взето бързо, но не прибързано, каза още Петкова. „Ние не сме с хипотезата да решаваме дали на България ѝ трябва нова ядрена мощност или не. Ние сме в хипотезата, в която имаме площадка за този проект, имаме оборудване, което в края на миналата година платихме, имаме специален закон за НЕК, който българският парламент прие и на базата на него беше предоставен заем от страна на държавата, за да можем да платим това оборудване. Този заем трябва да бъде върнат през 2023 година. Така че нашата задача и задачата на БАН се усложняваше от това, че ние работим в рамките на тези параметри. Ние не тръгваме сега и сега да взимаме решение какво трябва да се направи. Задачата ни е много по-сложна, защото ние трябва да направим така, че това оборудване, което платихме, всички разходи, които са извършени по площадката на АЕЦ „Белене“, целият този път, който извървяхме по лицензирането й и разрешителните режими, парите на българските данъкоплатци, които са инвестирани в този проект през годините – те са малко над 3 млрд. лева да се оползотворят по най-добрия начин“, коментира министър Петкова.

„Не можем да си поставим някакви крайни срокове за вземане на такова решение. То не може да бъде взето прибързано, а след една много сериозна дискусия със съответните експерти в тази области“, допълни тя като призова всички парламентарно представени групи, енергийни експерти и хора, които имат отношение към проекта да се включат в една дискусия, на която да се вземе решение за бъдещето му. „Разбира се за нас е важно това решение да бъде взето максимално бързо, защото толкова по-бързо ще стане ясно в каква посока ще вървим. Но никой от нас не иска да повтори първия опит да се реализира този проект, когато оборудването престоя на площадката 20 години“, каза още министър Петкова, като подчерта, че ако не бъде направен правилен прочит на анализа на БАН, може да се вземе неправилно решение, от което в последствие да се носи съответната отговорност.

Вижте още

АПИ обяви обществена поръчка за пътни знаци за следващите 5 години

ivan

70% от българите, пенсиониращи се между 2021 и 2024 г., ще получат втора пенсия

ivan

Икономическото министерство подпомага новорегистрирани фирми

ivan

Напишете коментар