Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

560 млн. лева са усвоени по програмата за енергийна ефективност

Над 559 млн. лева са реално усвоените средства от началото на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради до края на март тази година. Българска банка за развитие (ББР) е разплатила близо 164 млн. лв. само за първите три месеца на 2017 г., съобщават от банката.

В периода 1 януари – 31 март във финансовата институция са постъпили общо 936 заявления за плащане. От старта на програмата до края на март ББР е сключила 2 022 договора за целево финансиране и общо 3 407 анекси към тях.

За първите три месеца на годината в банката са постъпили нови 367 анекса. Общият размер на поетия от ББР ангажимент по програмата до момента е над 1,109 млрд. лева.

През януари правителството реши да отпусне още 1 млрд. лева за саниране на жилищните блокове, строени по индустриален способ, а депутатите гласуваха средствата от програмата за енергийна ефективност.

В края на ноември миналата година програмата за саниране на панелните блокове беше спряна от Министерството на регионалното развитие и благоустройството заради изчерпване на първоначално заложения ресурс от 1 млрд. лева.

По-късно кабинетът в оставка реши да дофинансира програмата за сметка на бюджетния излишък, за да се обезпечи изпълнението на ремонта на сградите, за които вече има сключени договори, а средствата не достигат. Така парите за саниране станаха общо 2 млрд. лева.

Вижте още

Цените в България нямало да се вдигнат след въвеждането на еврото

ivan

Строителството на молове у нас замира за години напред

ivan

Белгийци ще проучват възможностите за инвестиции в България

ivan

Напишете коментар