Invest Build Media
Имоти и строителство

Областната управа на София ще нищи проекта за „Парадайз тауър“

Сагата около издаването на разрешително за строеж на небостъргач на бул. „Черни връх“ в София стигна и до областната управа. Няколко дни след като Столичният общински съвет позволи издигането на 215-метровата сграда до мол „Парадайз“, двама от противниците на идеята за 55-етажна сграда точно на това място – Иво Божков и Марта Георгиева (ДСБ), внесоха сигнал до областния управител на София област Диана Тонова за незаконосъобразност на взетото от СОС решение, пише в. „Сега“.

В сигнала е посочено, че решението допуска изграждането на „Парадайс Тауър“ въз основа на тълкувателно писмо от МРРБ отпреди 10 години, според което за терен с лице на три улици не важат ограниченията в градоустройствените показатели. Според двамата съветници обаче министерството не може да дава задължителни тълкувания по Закона за устройство на територията на Столичната община, както прави в случая. Те смятат, че проектът не отговаря и на законовото изискване да има достатъчно места за паркиране – в случая те са само 720.

Решението за гигантската сграда било взето и без да бъде изготвена оценка за влияние върху околната среда. Такава била направена, но при предишен проект със 7000 кв. м разгърната застроена площ и максимално 12 етажа. Според тях проблем има и с коректността на гласуването, тъй като цялата процедура по него е била в нарушение на правилника.

Пред няколко дни започна подписка срещу строежа на небостъргача в peticiq.com. До редакционното приключване на броя са се подписали над 3300 души.

Преди по-малко от половин година експертният съвет по устройство на територията към главния архитект на София върна проекта на небостъргач за поправка, но впоследствие го одобри с мотив, че забележките са отстранени и строежът няма да окаже негативно влияние на околното пространство. Инвеститорът представил още и анализ на автомобилния трафик в района, според който появата на небостъргача не би натоварила движението по бул. „Черни връх“ и „Тодор Каблешков“.

Вижте още

Отговорността при нарушения в строителството ще бъде понасяна от повече участници

leni

Все повече строящи се жилища се купуват в София

ivan

Строят поне три небостъргача в София

admin

Напишете коментар