Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Васил Божков щял да превръща Телефонната палата в София в изложбена зала

Новият собственик на Телефонната палата в София е Васил Божков, който има намерение да я използва за изложбена зала на колекцията си от антики, съобщава в. „24 часа“.

В началото на март консултантската компания „Фортън“ (Forton) съобщи, че ще организира търг за продажбата на Телефонната палата, собственост на Българска телекомуникационна компания (БТК). Срокът за заявяване на участие в наддаването бе 15 март. Тогава от „Фортън“ уточниха, че няма да предоставят информация за процедурата до приключването ѝ.

Според „24 часа“ търгът се е провел миналата сряда, участниците в него са били трима, а наддаването е започнало от 14 млн. евро. Изданието твърди и че най-високата оферта – от 17.2 млн. евро, е дадена от Васил Божков.

„Дневник“ пише, че от пресцентровете на „БТК“ и „Фортън“ са обявили пред тях, че не могат да дават информация за търга, но и не са отрекли информацията на „24 часа“. „Към момента се въздържаме от коментар. По стара традиция, когато му дойде времето, ще обявим на абсолютно всички“, казаха от пресцентъра на дружеството „Нове Холдинг“, в което акционер е Васил Божков.

Телефонната палата е паметник на културата и е една от емблематичните за София. Има шест етажа с разгъната застроена площ от 13 400 кв.м и още 3000 кв.м на подземно ниво. БТК за втори път се опитва да продаде имота. През 2010 г. Телефонната палата беше продадена на ирландската West Incorporated, която предложи 22.5 млн. евро., но в крайна сметна не плати.

Васил Божков е известен като ценител на античното изкуство, като се смята, че той разполага с изключително богата колекция от културни ценности. Части от тях са били показвани на два пъти – през 2006 г. в Брюксел и през 2009 г. в Москва. През 2011 г. в Националния исторически музей се състоя изложбата „Тракия и Древният свят XV-I в. пр. Хр. – колекция Васил Божков“, съставена от над 200 експоната. Тази година приключиха реставрациите на обектите от комплекса Антична Сердика – Западната порта и Триъгълната кула, извършени от компании свързани с Божков.

Вижте още

Менда Стоянова: Данъците ще вървят нагоре като обем, не като ставка

ivan

Премиерът обеща да се отпуснат 150 млн. лева за хората с увреждания

ivan

Завърши общественото обсъждане в КЕВР на новите цени на тока, вода и парно

ivan

Напишете коментар