Invest Build Media
Архитектура и Дизайн

Столицата все още няма определено място за своя „бизнес град“

Столичната община ще продължи да търси чрез дискусии точното място за развитие на високи сгради в София. Това коментира главният архитект на столицата Здравко Здравков на конференция за строителство на офис сгради, съобщава investor.bg.

Според него са необходими спешни законодателни промени за регламентиране на т.нар. „смесени многофункционални зони“. Това са зоните, определени от Общия устройствен план на града, в които неограничено могат да бъдат строени високи сгради. Тези зони са разпръснати на практика навсякъде в София.

В допълнение една от разпоредбите в Закона за устройство на териториите (ЗУТ), която позволява да не се спазват параметрите за плътност и интензивност на застрояване в ъглови терени, дава възможност за прекалено натоварване на територията, коментира още Здравков.

Той припомни, че с помощта на експерти ще бъде направен анализ на трафика в София, след което се предвижда да бъдат определени зоните за високо застрояване, или т.нар. „ситита“.

Един от вариантите е инвеститорите да получават своеобразни бонуси при строителството, ако развиват зелени политики, например зелени покриви, различни енергийноефективно проекти и т.н

Борислав Игнатов от Камарата на архитектите допълни, че организацията ще кандидатства за европейско финансиране, за да проучи законодателството в Дунавския регион по отношение на регламентацията на строителството в различните градски зони.

Той подчерта, че проблемите на София е по-добре и биха могли да се решават само чрез Общия устройствен план, вместо със Закона за устройство и застрояване на Столична община, който на практика е местен ЗУТ.

Вижте още

Шефът на НДК: Очакваме най-важните хора в Европа да дойдат в двореца

admin

Къща за случай на развод проектираха в Холандия

admin

Изложба в столицата: Тримата архитекти, които променят облика на града

leni

Напишете коментар