Invest Build Media
Туризъм

80% от българите копнеят за почивка в планината

Близо 80% от българите биха искали да прекарват повече време в планината. Чистият въздух, спокойствието и възможността да се заредят с положителна енергия са основните причини, които карат градския човек да търси контакт с природата, какъвто липсва на над 2/3 от хората. Това показват данните от проучване на Алфа Рисърч, проведено през март 2017 г. сред градското население в България.

Основните причини за тази тенденция са свързани с умората от забързания живот в града, постоянният стрес и нуждата от почивка сред природата, необходимостта да „презаредиш“ и да си готов да се справиш с лекота с всяко предизвикателство. Планината се свързва с чистота, спокойствие, здравословния начин на живот и възможност да черпиш сила от природата. Тя е символ и на чистата вода – 69% от българите предпочитат бутилираната вода, която консумират, да произлиза от естествен източник в планината.

Над 38% от българите ходят на планина само веднъж-два пъти годишно, а биха искали значително по-често да избягат от напрегнатия живот в града. Липсата на свободно време (за 62%), както и финансовите ограничения (за 35%) са сред основните причини хората да не прекарват достатъчно време в планината. Планината се посещава най-вече със семейството (за 64% от анкетираните) и в компанията на приятели (за 31%), пише Стандарт. Едва 6,5% от анкетираните прекарват времето си в планината сами. Пътуването сред природата е все по-предпочитан начин за разтоварване и почивка през почивните дни.

Преобладаваща част от българите (53.8%) избират да почиват както на планина, така и на море; 26.4% планират почивката си изцяло на планина; докато тези, които искат да почиват само на морето са едва 19.8%. Основните фактори при планиране на почивката са финансите на домакинството, свободното време и децата в семейството.

Вижте още

5-те най-добри ски курорти във Франция

leni

Само 23 евро струва нощувката в луксозна къща на дърво в Бали

leni

В Румъния: увеселителен парк на 100 метра под земята

leni

Напишете коментар