Invest Build Media
Туризъм и Екология

София Диша 2016 тази неделя е на ул. „Княз Александър I”

София ДИША 2016 ще се проведе тази неделя, 21 август, на ул. „Княз Александър I“ в подкрепа на творческите индустрии на България и активния начин на живот. Фестивалът ще се разположи от бул.„Цар Освободител“ до ул. „Ген. Й. В. Гурко“; ще обхване също ул. „Съборна“ (от ул. „Леге“) и части от Градската градина.

Известните жълти павета ще бъдат затворени за автомобилно движение. Локацията ще се превърне в пешеходна зона и открита среща с българските културно-творчески индустрии, както и в пространство за спорт и активен начин на живот, от 16:00 до 22:00 часа.

Всяка неделя мултижанровият фестивал за градска култура София Диша затваря за автомобилно движение по една централна софийска улица, за да даде възможност за изява на българските културно-творчески индустрии, образователни и социални инициативи, в подкрепа на спорта, детски занимания и творчеството в 5 тематични зони.

Тази неделя акцентът на фестивала са българските предприемачи – творци и художници – приложници. В Базарната зона ще видим сантименталните обекти на дизайнера на бижута Атанас Константинов от Артефакти, който вплита архитектурни и скулптурни елементи в работата си; изцяло ръчно изработените килими на Lambent от естествени материали – българска вълна и специална техника на изработка; Точка и Точка, който ще представят своите минималистични, изчистени и прецизни порцеланови продукти; художествените творби на илюстратора Яна Казакова – детски книги, картички и подложки и др.

София Диша 2016 застава зад инициативата за активен, спортен живот и в подкрепа на София за европейска столица на спорта 2018 г. Титлата европейска столица на спорта не е свързана с домакинства на спортни събития, а по-скоро има за цел да популяризира активния начин на живот, развитието на спортни политики и инфраструктура с добри съоръжения, програми и активности. Акцентът е върху масовия спорт и върху значението на спорта като приоритет в живота на хората.

По време на фестивала в “Спортна зона Decathlon”, разположена в Градската градина, на мястото на бившия мавзолей, ще има за свободно ползване мини-футбол, баскетбол, тротинетки, скейтборд, тенис на маса. Клуб 88 ще обучава участниците в бадминтон от 16 до 21 ч. Също така посетителите ще могат да се включат в щафетни игри за цялото семейство, организирани от АСЕМ груп, лечебна гимнастика за гръбначния стълб. На разположение на посетителите ще има стена за катерене с инструктори от Фънтопия и Боудърленд, също така обучения по стрелба с лък и волейбол с клуб Тетевен Волей и др.

В “Творческа зона Staropramen” ще видите прожекция филми от Агитпроп, танцови демонстрации и открити уроци от Irish Dance Academy Sofia, изложба – смесена техника на Георги Маринов, музика от радиопредаването Subfaktor и др.

Подробности за цялата програма и в останалите зони, вижте в http://sofiadisha.com/ или в facebook.com/sofia.breathes

Фестивалът за градска култура „София диша” е част от Календара на културните събития на Столична община. Фестивалът популяризира по иновативен начин централните софийски улици, спомогна за развитието на техния самостоятелен образ и зададе посока на реализирането им като запазени марки за столицата.

Вижте още

Круизният туризъм у нас е в период на възраждане

ivan

С нова листовка МВР информира транзитно преминаващите чуждестранни водачи

ivan

Николина Ангелкова: Готови сме за зимния туристически закон

admin

Напишете коментар