Invest Build Media
Архитектура и Дизайн

Център за изкуства, занаяти и традиции откриха в Созопол

Центърът за изкуства, местни художествени занаяти и традиции е изграден по европейски проект на стойност 856 749 лв. без ДДС с бенефициенти ИАРА, МИРГ – Приморско-Царево-Созопол и Сдружение „Черноморска Странджа“. Община Созопол е партньор по проекта, в който участва с 265 000 лв. без ДДС.

През 2007 г. община Созопол получи безвъзмездно изгорялата сграда на бившата данъчна служба за културни нужди. Възстановяването й се осъществи в рамките на проект „Европейски център за изкуство, местни занаяти и традиции“, по програма „Развитие на сектор рибарство“.

Някогашната възрожденска сграда ,,Дукова къща’’ е недвижима културна ценност с категория ,,местно значение’’. През 2015 година на място са извършени пълни археологически проучвания, предшестващи строителните дейности по възстановяването на сградата в първоначалният й вид. Проучванията се ръководят от проф. дин Виолета Нешева, Димитър Недев, д-р Теодора Богданова и д-р Здравка Кортукова. Изпълнител на строително-реставрационните работи е „Софийски строител“ ООД, гр. София.

Най-ранните, открити на това място археологически структури, датират от втората половина на VI до началото на V в. пр. Хр. Сред находките се отличават голямо количество от амфори, свързани с вноса на вино от о-вите Хиос, Лесбос, Родос, Самос. Разнообразните находки доказват, че теренът е застроен още в първият период от съществуването на Аполония.

От сградата са проучени общо 5 помещения, разположени около вътрешен двор. Входът е бил от юг, и е водел към малък площад, покрит с калдаръмена настилка. До вътрешността на сградата води монументална каменна стълба с правоъгълна площадка. В едно от помещенията са открити следи от полихромна стенна замазка и части от антични тухли с печат.

През първата половина на III в. пр. Хр. сградата претърпява основно преустройство. Във вътрешният x двор са изградени 2 зимника и цистерна. Вероятно сградата престава да функционира през първите десетилетия на II в. пр. Хр. тъй като в културните пластове от този период са регистрирани малобройни находки и следи от пожар.

По архивни данни сградата е построена през 60-те години на XIX век като фамилна къща от Дука Дуков – един от кметовете на гр. Созопол. През 30-те години на XX век е одържавена и функциите и са променяни неколкократно. Сградата функционира като детска градина и Териториална данъчна служба към община Созопол до 2007 г., когато е напълно опожарена.

Снимка: zonaburgas.bg

Вижте още

Градините при залива в Сингапур – истинско архитектурно и ландшафтно чудо (СНИМКИ)

Ремонтират детските отделения на „Пирогов” с дарения и есемеси

ivan

Шато Месардие – един архитектурен оазис насред перлата Сен Тропе

admin

Напишете коментар