Invest Build Media
Туризъм

2 милиона чужденци щели да дойдат на почивка в България през август

Броени дни преди най-натоварения месец за българския туризъм – август, страната очаква над 2 милиона чуждестранни посещения, става ясно от коментар за БТА на директора на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов. Почти 3 милиона българи също са планирали почивките си в страната и чужбина за този месец, казва експертът.

Дъждовното лято не е причина за отказ на туристите да почиват в страната, като голяма част от чуждестранните туристи са направили резервациите си за почивка у нас преди няколко месеца и затова има пълно изпълнение на програмите на организираните посещение в България. Това се отнася и за пътуващите българи и почти никой не променя нагласите си и резервациите, които е направил за август. Лошото време не се приема като нещо, което да спре почивката, допълни експертът.

По отношение на руските туристи, избрали да почиват у нас, Драганов напомни, че това е доста динамичен пазар, който се базира в голяма си част на предварително купените имоти в страна. Интересът на техните притежатели в Русия е да реализират възможно най-високата им запълняемост.

По тази причина почти по цялото Черноморие, в места където има струпване на такива имоти – около Слънчев бряг и Поморие, те са почти изцяло заети и това ще е трайна тенденция и за август. Има обаче известен спад при организираните пътувания на руски граждани – с около 15%, коментира Румен Драганов.

Сред причините за тази тенденция той изтъкна възвръщането на интереса на руските туристи към почивките в Турция, Египет и Тунис, които предлагат изключително приемливи оферти и безвизово посещение. Втората причина е свързана с намаляването на приходите на руснаците заради промените в цените на горивата. Сега, с покачването на тези цени, твърде вероятно е през август руските граждани да се върнат обратно към България, коментира експертът.

Този август не се очаква да има изненади в посещенията на туристи в България от други пазари извън традиционните. Освен това пазари като Израел и Иран не се отразяват съществено в общия туристопоток към страната ни през този месец.

Българските туристи не се разколебават нито от проливните дъждове, предизвикали проблеми в началото на месеца в Гърция, нито от опустошителните пожари край гръцката столица, коментира експертът и напомни, че цялата територия на Гърция представлява интерес за българските летовници.

Вижте още

Българинът се връща да живее на село

admin

Вижте списък с рисковите за пътуване дестинации

leni

Возене на Disney влакче…от дивана

leni

Напишете коментар