Invest Build Media
Туризъм и Екология

Валери Симеонов: Ще подкрепяме и насърчаваме легалния туристически бизнес

Ще подкрепяме и насърчаваме легалния туристически бизнес, заяви днес на брифинг в Министерския съвет вицепремиерът Валери Симеонов за предприетите мерки по време на летния туристически сезон.

„Току-що приключи съвещанието в разширен състав на министрите и министерствата, които са свързани с подготовката и обезпечаването на туристическия сезон. Това е една от най-важните задачи и от икономическа, и от политическа гледна точка. В работен порядък обсъдихме проблемите, които са пред предстоящия туристически сезон. Част от тях вече са решени. Немалка част все още нерешени. Обединихме се около мнението, че могат да бъдат решени с чисто оперативни средства и мерки“, коментира Симеонов.

По думите му част от тях ще бъдат обект на промени в законодателството. „Като цяло сме обединени около позицията, че ще подкрепяме и насърчаваме легалния туристически бизнес. Този, който спазва законите, наредбите. Този, който си плаща данъците и ще бъдем категорично против, като ще налагаме съответните санкции в резултат на мащабни обединени проверки, на тези, които извършват сенчест бизнес, заобикалят плащането на данъците, не спазват нормативните изисквания, наредбите и законите, тъй като по този начин не само ощетяват бюджета, но и създават негативен имидж на България“, коментира още Валери Симеонов.

Смятаме, че сме в дълг на почиващите български граждани и на чужденци основно в посока на обезпечаването на спокойствието след 24.00 часа, каза още Валери Симеонов. „Един от основните въпроси, които разгледахме и се обединихме около желанието да го решим, това е въпросът с прекомерния шум след 24.00 часа. Това е времето, в което по наредбите на общините задължително трябва да се обезпечи нужното спокойствие на почиващите. За съжаление, нормативната уредба е нееднозначна, тя не дава възможност за съответни решения, или в резултат на проверки, резултатни действия. Поради което се обединихме около това да подготвим едно споразумение, което да бъде разписано“, заяви Симеонов.

Той обясни, че това ще бъде протокол за изграждане на съвместни центрове за проверки, като приоритетно и на първо място ще бъдат извършвани мащабни проверки по всички направления на заведенията, които си позволяват наднормен шум във времето за почивка. „Този протокол ще бъде подписан от всички колеги, които присъствахме на тази среща и ще бъдете запознати с него“, каза още вицепремиерът.

Това не е някаква поредна акция, не е нещо извънредно, това е вече трета поредна такава инициатива. Ще бъдем безкомпромисни и силите на МВР ще подпомагат всячески туристическия сезон, заяви министърът на вътрешните работи Валентин Радев.

„Всички искаме да има повече туристи и приходи в държавата, които да разпределя правителството, за това правим и тези мерки. Тази е трета поредна. Първата инициатива на вицепремиера Валери Симеонов беше за по-лесното идване в страната и работа на българи, които са зад граница. Направихме го това. Хубаво е да се преборим с всички проблеми, но аз ще цитирам само един – този с шума“, коментира Радев. По думите му не само по морето, а навсякъде в държава това е бич.

„Ще постъпим по правилата на закона. Има два центъра, които работят в Бургас и Варна и отговарят за цялото Черноморие. Те са съвместни, междуведомствени. Допълнително ще ги активизираме и от страна на МВР, ще пусна едно окръжно писмо да се действа всячески с особен акцент върху шума, който тормози всички“, допълни силовият министър.

Вицепремиерът Валери Симеонов допълни, че към неговия кабинет ще има обявен национален телефон за сигнали, свързани със завишени нива на шума. „Ще се приемат и официални и анонимни сигнали“, добави той.

Министърът на здравеопазването ген. Николай Петров посочи, че срещата е била изключително полезна в посока на комуникацията, комплексността и изчерпателността на отговорните органи в държавата за това да се осигурят правата на всички български и чужди граждани, които ще посетят Черноморието. „Става дума за милиони хора, които имат право да дишат чист въздух, да пият чиста вода, да почиват, да консумират нерискова храна. Всичко това, което касае услугата, за която са си платили, има много препратки към различни отговорни институции.

Изключителен смисъл имаше провеждането на това дълго съвещание и излизането с документ, който синхронизира работата на всички отговорни, не само контролни, органи. Ние ще си свършим работата и се надявам в края на сезона да отчетем един добър резултат“, каза още ген Петров.

Снимка: Правителствена информационна служба

Вижте още

Масови фалити в хотелския сектор

leni

Дъжд от жалби за провалени почивки

leni

Авиокомпаниите търсят начини за стимулиране на пътуванията

leni

Напишете коментар