Invest Build Media
Инвестиции

Столична община очаква 10 млн. лева повече от имотни и автомобилни данъци

В края на тази година Столичната община ще е събрала 10 млн. лева повече от данъците за възмездно придобиване, за превозните средства и за недвижимите имоти, от прогнозираното в края на 2017 г. Парите ще бъдат разпределени за осветление – 7 млн. лева, както и за текущи ремонти – 3 млн. лева, съобщава Дневник.

Това се вижда от доклад на зам.-кмета по финанси Дончо Барбалов за промяна на бюджета на общината за второто тримесечие на 2018 г. Предложението ще бъде гласувано на заседанието на общинския съвет в четвъртък.

Най-голямо е увеличението при облагането на сделки за възмездно придобиване на имущество и чрез дарения – 5 млн. лева. Причината е, че в края на полугодието в касата на общината са постъпили с 55.1 млн. лева, или с 8.1 млн. лева повече, спрямо същия период през 2017 г. – 47.2 млн. лв. Така очаквания приход се покачва от 116.7 млн. лева до 121.7 млн. лева.

В края на 2018 г. общината би трябвало да е събрала с 4 млн. лева повече от данъците за превозните средства спрямо прогнозираните постъпления от 89 млн. лева.

До края на юни общината е събрала 73.4 млн. лева от данъци за недвижими имоти, което е 71% от очаквания приход от 103.5 млн. лева по това перо. Парите са с 1.9 млн. лева повече спрямо същия период пред 2017 г., като според прогнозите в края на тази година общината ще е събрала 104.5 млн. лева.

Преразпределянето на средства от различни пера към дейности за ремонти и осветление е практика в Столичната община. Така в края на миналата година 9 млн. лева от нереализирана сделка за имот бяха прехвърлени към плащания за строежа на метрото – 7 млн. лева, 2 млн. лева за ремонти и 1 млн. лева за осветление.

Така и парите от продажбата на дела на общината от 67.1% в Общинска банка – 46 млн. лева, бяха разпределени за изграждане на нови училища, детски градини, площадки, облагородяване на зелени площи и ремонти на улици. Най-голям дял от тях – 12 млн. лева, са за нови детски площадки във всички райони на столицата и „зелената система“ на града, а 10 млн. лева – за ремонти на детски градини и училища. Най-малко пари – 800 хил. лева, общината задели за развитие на нови технологии и системи в областта на електронното управление.

Основна част от тези средства ще бъдат разпределени по конкретни обекти и дейности на заседанието на общинските съветници в четвъртък, което е и последно преди лятната им ваканция.

Вижте още

Марк Зукърбърг се оплака, че е в „оръжейна“ надпревара с руснаците

ivan

Лукарски помогна за първа копка на трети завод на Язаки у нас

admin

Продължителността на живота в България е сред най-ниските в Евросъюза

ivan

Напишете коментар