Invest Build Media
Туризъм

Заведенията в Слънчев бряг отговаряли на закона за черноморското крайбрежие

Заведенията в Слънчев бряг отговарят на Закона за устройството на черноморското крайбрежие. Това каза министърът на туризма на Република България Николина Ангелкова пред Нова телевизия.

„Вчера направихме проверка на всички плажове в Слънчев бряг, които правим всяка година преди началото на туристическия сезон, за да се уверим, че се спазват изискванията на Закона за устройството на черноморското крайбрежие. Съгласно него абсолютно всички обекти, които са разположени по-специално на територията на Слънчев бряг, както и цитираните 5 заведения, изцяло попадат в одобрената от мен схема. Те са там от повече от 10 години и не са променяли своите параметри. Мога да ви уверя, че плажовете в Слънчев бряг са едни от най-инспектираните от абсолютно всички институции. Всички заведения и обекти са в схемата, одобрена от мен и отговарят изцяло на изискванията на закона“, допълни тя. „Миналата година бяха правени много проверки на същите тези заведения.

Становище от РДНСК-Бургас информира, че след направената от тях проверка, конструкциите, с които са направени заведенията, отговарят на изискванията за преместваеми обекти. Не съм органът, който да констатира дали да бъдат премахнати, или не дадени обекти. Този контрол е в ръцете на общинската администрация“, каза още Ангелкова.

Много е важно проверките по време на летния сезон да не нарушават почивката на туристите и самата туристическа дейност, каза още Ангелкова. „За нас е изключително важно да задържим вниманието към България като туристическа дестинация. Това, което успяхме да постигнем с Министерството, местната власт, туристическия бранш с много усилия е един устойчив ръст от 5% всяко лято, което ни поставя като една устойчива дестинация“, допълни тя.

„Това, за което ние работим от Министерството, е специален статут на националните курорти като промяна в Закона за туризма. За мен е важно българското Черноморие да предлага всякакъв вид туризъм. Слънчев бряг е известен като курорт за забавление и е редно да се обособят специални зони, по предложение на бранша – парти зони, за семеен туризъм и т.н. Да, проверки трябва да има, но начина на проверките е много важно как ще бъде изпълняван. Вчера при проверките установихме, че всички концесионери в Слънчев бряг и Св. Влас са спазили изискването да има специална пътека за хора в неравностойно положение, която да им осигурява достъп до плажа“, каза още министър Ангелкова.

Надявам се да намалим още повече бройката на неохраняемите плажове, каза министърът. „Неохраняемите плажове за този сезон са със 17 по-малко от предходния. 86 са неохраняемите плажове – 13 в област Добрич, 23 в област Варна и 50 в област Бургас. Имаме още 3 плажа за природосъобразен туризъм“, обясни Ангелкова.

„По-голямата част от тях са трудно достъпни и не предлагат социализиран туристически продукт. За да можем максимално да намалим бройката на тези плажове вече финализирахме дългото обществено обсъждане по отношение на групиране на морските плажове – те да бъдат в 4 групи, съгласно техните характеристики. Надявам се ако това групиране влезе в сила да намалим още повече бройката на неохраняемите плажове“, допълни още тя.

Вижте още

Варна ще бъде сцена за шоу на MTV

admin

Вижте кои са най-късите реки в света

leni

2 милиона чужденци щели да дойдат на почивка в България през август

ivan

Напишете коментар