Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Шефът на КЗП: Не ви трябва нов договор заради отпадането на роуминга в ЕС

Не са нужни нови договори заради отпадането на роуминга в ЕС. Това каза председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов в интервю за БНТ. По думите му отпадането на таксата ще доведе до промени в общите условия. „От средата на следващия месец в цялата територия на ЕС, всички потребители, в това число и българските граждани ще използват услугата при същите условия, при които я използват в своята родина.

Единствените ограничения, които могат да бъдат въведени са по безлимитните сегменти в някои от договорите – неограничен брой минути или трафик на интернет. Тогава европейският регулатор ще постави някои максимални лимити, над които вероятно ще има определени такси“, обясни той и посъветва потребителите да не се доверяват веднага при предложения за нова договор, а първо да обмислят предложенията.

„Трябва да споменем и някои рискове. На първо място, сама по себе си, тази промяна не води до необходимост за подписване на нови договори и анекси към действащи договори, тъй като операторите ще въведат тези условия, чрез промяна в общите условия, за което ще бъдат уведомени потребителите. Не бива да се стряскаме или да се доверяваме, ако към нас бъде отправен апел, „поради това че има нови условия от 15 юни подпишете нов договор или ще ви предложим по-добри условия“. Има случаи, в които се спекулира с това и операторите използват това, за да добавят услуги на потребителите, които не са необходими“, каза още председателят на КЗП и подчерта, че при изтичане на срочен договор, потребителите не са длъжни да подпишат нов срочен договор, а старият се превръща в безсрочен.

„Към момента няма конкретни жалби. Искаме да предупредим потребителите и тези оператори, които предстои да въведат тази промяна, да бъдат коректни. Има лоша практика, при изтичането на срочни договори, операторите да звънят и да ги стимулират да подпишат нови срочни договори. Разбира се целта е ясна – да се запази клиент за по-дълго време или да го затрудните, ако той реши да ви напусне в някакъв момент, като поискате да заплати по-големи неустойки. Но трябва да кажем, че потребителите не са длъжни при изтичане на срока на договора да подпишат нов срочен такъв. Тоест срочният им договор се превръщат в безсрочен и те могат да го прекратят по всяко време с едни месец предизвестие. Ето защо понякога доста агресивно се адресират тези оферти към потребителите“, отбеляза той.

Маргаритов отбеляза, че при подписване на договор, имаме право да го разгледаме и вкъщи, но трябва да не подписваме клаузата, че договорът влиза в сила от момента на подписване. „Има един способ, който може да предпази потребители от взимането на прибързани решения, за които после да съжаляват. Тогава, когато подписвате даден договор, обикновено под основния подпис има един текст, който казва че договора влиза в сила незабавно и полагаме още един подпис там. Това не е задължително в никакъв случай да го правим. Ако решим, че няма да подпишем клаузата, че договора влиза в сила веднага си взимаме договора, да го прегледаме вкъщи и в седем дневен срок имаме право да го развалим без каквито и да било последици от финансов или друг характер. Ако хората се чувстват притеснени, защото не са се запознали достатъчно добре с договора, просто не подписвайте тази клауза, вземете го, разгледайте го добре вкъщи и в седем дневен срок можете да го развалите“, обясни той.

Вижте още

Налагат рекордна глоба от 5 милиарда долара на Фейсбук

ivan

Свинското поскъпва у нас, а поевтинява по света

ivan

Гардиън: Захарно лоби плащало на влиятелни учени за невярна информация

admin

Напишете коментар