Invest Build Media
Имоти и строителство

Столичният квартал Стрелбище може да се сдобие с нов небостъргач

Нова административна сграда, висока 44 етажа, е на път да изникне на мястото на зелена площ в кв. „Стрелбище“, на ъгъла на булевардите „България“ и „П. Ю. Тодоров“, съобщава в. „Капитал“. Пред намеренията на инвеститора НИКМИ не стоят почти никакви пречки, след като Върховният административен съд е уважил претенциите му срещу Общия устройствен план (ОУП) на София, базирани на вратички в Закона за устройство на територията (ЗУТ) и Закона за застрояване на София.

Сагата започва през 2007 г., когато фирмата, издигнала високите сгради срещу НДК, купува терена. Тогава той попада в зона за „Обществено обслужване“, в която могат да се строят сгради с максимална височина 6-7 етажа, но процедурата за изменение на плана е вече започнала. Според днешния ОУП, завършен през 2009 г., теренът е със статут на градинка, в която може да се построи единствено кафене, църква или тоалетна.

Междувременно обаче НИКМИ внася документи за промяна на регулацията, с които се сменя разпределението на имота от четири на три части. С тях фирмата прави спорно тълкуване, че парцелът се намира в „Смесена многофункционална зона“ (СМФ), т.е. без ограничение за височината на сградите. Разделението на имота е ключово, защото позволява да се приложи вратичка в ЗУТ, която отменя всички изисквания към височината на сградите и плътността на застрояване именно в зоните от типа СМФ, пише „Капитал“ и припомня, че така същия инвеститор изгради „Милениум център“, без да се съобразява с височината и силуета на околните сгради.

И Петър Диков, и сегашният главен архитект на София Здравко Здравков отказват да допуснат строежа. След дълъг правен спор обаче ВАС, в състав Ангел Калинов, Джузепе Роджери и Любомира Мотова, обявява Общия устройствен план на София, който по принцип не може да се обжалва, за „нищожен в тази си част“ и задължава общината да издаде необходимите документи.

В момента арх. Здравков е глобен за неизпълнение на решението на съда, тъй като смята, че с него ще наруши закона. „Това не е издаване на документ, а акт, при който трябва да се провеждат процедури и да се прецени съответствието със закона“, казва той пред „Капитал“. Старият проект на НИКМИ не е съобразен с редица влезли оттогава норми, а компанията отказва да го преработи, пише вестникът.

Вижте още

130 хил. лв. глоба отнася фирма заради некачествен ремонт на бул. Шипченски проход в София

ivan

Китайци с интерес към строежа на тунела под Шипка и магистралата Русе-Велико Търново

ivan

Ремонтът на улица Граф Игнатиев в София стартира тази пролет

ivan

Напишете коментар