Invest Build Media
Архитектура и Дизайн

Главният архитект на София е за спиране на реституцията

Според главния архитект на София е необходимо да бъде определен краен срок за процедурите по реституция на земеделски земи в София, които са една „тиктакаща бомба“. Това мнение изрази Здравко Здравков, който днес даде отчет за работата си през първата година на поста. Според Здравков връщането в реални граници на земеделските земи, които подадат в градската част, е изключителна грешка.

В края на миналата седмица кметът на София Йорданка Фандъкова също изрази желание тази процедура да бъде окончателно приключена. Повод за изказването й бе телевизионен репортаж, който показа, че част от метростанция „Младост 3“ попада в частен имот именно заради реституирана земя. Заради конкретния случай Софийската градска прокуратура започна проверка на реституциите в целия район „Младост“. Реституцията в България започна след промените през 1989 г., като първоначалният краен срок за приключването й бе 1997 г., но все още продължава поради многократни удължавания.

По думите на главният архитект земята, която се връща на собствениците, вече не е земеделска, а попада в урабанизирани територии с действащи устройствени планове. Здравков заяви, че по този начин цената й се повишава няколко десетки пъти, което прави по-трудно за Столичната община да отчужди терените. Главният архитект каза, че такива проблеми има в кварталите „Малинова долина“, „Симеоново“, „Дружба“, „Обеля“.

Главният архитект на София посочи, че парцелът до метростанцията в „Младост“ е бил върнат на собственика, след като са били изготвени плановете за „Младост“ и метростанциите. Според него конкретният проблем ще бъде решен, когато започне отчуждаването на земята, за да бъде изградено продължението на бул. „Копенхаген“, между бул. „Цариградско шосе“ и бул. „Ал. Малинов“.

Проблемите с реституираните в градски части земеделски земи беше огласен в средата на миналата година. Тогава започнаха няколко строежа в близост до жилищни блокове в район „Младост“, предизвикали протести на жителите на квартала. Те доведоха до оставката на районният кмет Цвета Авджиева и избирането на поста на един от лидерите на протестите – Десислава Иванчева. Последва искане за провеждане на референдум, с който да бъде наложен временен мораториум на строежите в района и изменение на устройствените планове. Искането обаче беше отхвърлено от Столичният общински съвет.

„Налагането на мораториум не би решило проблемите, а просто би ги отложило във времето“, каза главният архитект. Той за пореден път изрази мнение, че всички проблеми със застрояването трябва да бъдат решавани поотделно, като е поискал от кмета на „Младост“ да ги посочи.

Желанието ни е пл. „Св. Неделя“ отново да бъде на хората, каза още Здравко Здравков, след като направи отчет на работата си. „Все още сме на етап задание, което искаме след като бъде изработено, да се подложи на обществено обсъждане. В ранна фаза искаме да чуем мнението на хората, за да може когато възложим проекта, да имаме решение поне на 30% на самата задача. Тоест да сме казали ясно какво очакваме от това пространство, а не да получим проекти с различни решения, които после да ни хвърлят в една или друга посока. Целим обвързаност на пешеходните връзки – липсващите парченца от пъзела и освобождаването на това пространство от автомобили. Сега, когато минете покрай площад „Св. Неделя“ виждате как храмът е защитен отвсякъде с едни „железни воини“, както се изразиха колегите от екипа ни геоархитекти. Желанието ни е този площад отново да бъде на хората, като се върне и липсващото парче от мозайката, което да свърже „Витоша“ с площад „Св. Неделя“, оттам да отидете към Ларгото или по ул. „Съборна“ да слезете към градската градина“, обясни Здравков.

По думите му трамваите ще останат в това пространство, тъй като не пречат на придвижването на пешеходците в този участък. „Работим в посока на спиране на движението пред Съдебната палата – от ул. „Ал. Стамболийски“ до ул. „Алабин“ да мислим за затваряне на движението. В момента подготвяме симулации на трафика, за да установим как ще влияе. Разговаряли сме и с ръководството на съда да намерим начин за тези паркирани около 14-15 автомобила пред Съдебната палата да им намерим на друго място – или на ул. „Позитано“, или на примката на трамвая.

Все още обсъждаме варианти. Когато има ясни правила и те важат за всички, хората ги възприемат. Ако се разходите по ул. „Алабин“, виждате как нещата са регламентирани. Не искаме да направим нещо в посока да пречим на хората, които идват до Съдебната палата, а по-скоро да създадем една пешеходна връзка от „Витоша“ до пл. „Св. Неделя“, допълни главният архитект. Той посочи, че до месец ще възложи заданието на обществено обсъждане, след което то ще бъде преработено и коригирано и ще се търси проектант. „Възлагането на проекта може би ще бъде факт до края на годината. Надявам се догодина, ако има финансиране, да бъде и реализацията“, добави арх. Здравков.

Той отчете, че за последната една година от работата му има съществена промяна в екипа, с който работи. „Другото е промяната в електронното обслужване. Променихме изцяло нова структура на сайта, начина по който предоставяме информация, предоставянето на архива от ГИС и провеждането на конкурсите. В момента тече конкурс за топлоцентралата. Сещам се за поне още 30 неща“, каза още главният архитект на София.

Високите сгради, както един колега се изрази, трябва да вървят като овцете на стадо, допълни Здравко Здравков. „Сградите трябва да вървят като комплект и естествено да се образува едно „сити“ на входа на София около метростанцията на Интер Експо Център. Считам, че мястото на високите сгради трябва да бъде там, където има транспортни връзки, защото цялостната концепция за придвижване пеша е насищането на функции на местата на метростанциите. Там, където има удобни пракинги, изградена и възможна довеждаща инфраструктура – ток, вода, канал. Когато започнат да възникват тези сгради в градската среда, като едни „пирончета“, трябва да дефинираме проблемите, които ни дават Закона за устройство и застрояване на Столична община, да ги премахнем, като възможни вратички“, коментира Здравков.

Той уточни, че работят в промяна на нормативната уредба за затваряне на тези „вратички“ и да дефинират местата, в които искат да се изгради бъдещото „сити“. „Освен мястото, което посочих около бул. „Цариградско шосе“, защо да не се развие „сити“ и в западното направление, при продължението на бул. „Царица Йоанна“ с Околовръстното шосе, където е кръговото също може да стане място за високи сгради в един по-далечен хоризонт.

В цял свят местата около жп гарата или северно от нея също би могло да се разположи едно високо строителство. Защо не и в района на аерогарата, стига да го позволява Гражданска въздухоплавателна агенция за облитане на самолети“, поясни главният архитект. Според него места за изграждане на бъдещо „сити“, не едно, а няколко, могат да бъдат дефинирани, но трябва да бъдат определени в Закона за устройство и застрояване на Столична община.

За идеята в градинката на бул. „България“ да се появи 44-етажна сграда, Здравков коментира, че има интересно решение на съда, с което общият устройствен план, който по закон е необжалваем, отпада за техния конкретен имот. „С плана от 2009 г. теренът е включен в зелената система. С решението на съда, ме задължават да изпълня съдебното решение, като допусна изграждането на 44-етажна сграда с показатели на смесена многофункционална зона. В същото време ме задължават да изпълня плана от 2007 г., където е отредено за зона за обществено обслужване. Инвеститорите настояват да ползват една поредица от вратички в нормативната уредба, за да постигнат изграждането на едно високо застрояване.

По наше настояване, тъй като има вече влязло в сила съдебно решение, ги задължих да си преработят проектната документация в съответствие с влезлите в сила общи планове. Имахме поредица от срещи с инвеститорите, които категорично отказаха да преработят проектната документация“, поясни той и добави, че в момента е в ситуация, в която ВАС му e наложил глоба от 1000 лв. за неспазване на съдебното решение, която съответно Здравков обжалва. „Считам, че не мога да изпълня съдебно решение, което ме кара да извърша закононарушение. Оттук нататък главният архитект е в поредица от ситуации, в които вече има една наложена глоба. На категорично мнение съм, че не мога да извърша закононарушение“, категоричен бе арх. Здравко Здравков.

Вижте още

Чудо на архитектурата: къща, висяща от покрив

leni

Малък градски апартамент, обзаведен в духа френския прованс

leni

София ще се сдобие с визия за развитието си

ivan

Напишете коментар