Invest Build Media
Инвестиции

Община София ще купува 120 автобуса на метан

Столичната община е обявила днес обществена поръчка за доставка на 120 автобуса на метан, съобщи пред журналисти изпълнителният директор на „Столичен автотранспорт“ Слав Монов. Той допълни, цитиран от „Дневник“ че половината от превозните средства ще са единични, а останалите – съчленени.

Монов каза още, че спряната преди няколко месеца поръчка за доставка на 30 дизелови автобуса ще бъде преработена и тя ще бъде за рейсове на природен газ. До края на юни се очаква и търга за доставка на 20 електробуса.

През януари кметът на София Йорданка Фандъкова обяви, че за две години средната възраст на автобусите е свалена от 19 на 12 години. Последната доставка на нови автобуси беше миналото лято, когато дойдоха 130 дизелови автобуса, производство на китайската компания „Юйтун“. През 2014 година общината купи 126 автобуса на метан.

Днес от „Столичен автотранспорт“ отчетоха експлоатационните разходи за автобуса на ток, производство на китайската компания „Юйтун“, който от януари до май беше тестван по линия 84. Електробусът е изминал близо 22 хил. км, при среден разход от 99 киловатчаса на 100 км.

„Това ще рече, че изминаването на един километър е струвало 16.5 стотинки, или четири пъти по-малко, отколкото за идентичен дизелов автобус“, уточни Монов. Изпълнителният директор на „Столичен автотранспорт“ допълни, че и останалите експлоатационни разходи са четири пъти по-ниски, отколкото на превозно средство с нормален двигател. Електрическият автобус е изминавал около 200-250 км на ден, като зарядът на батериите е бил достатъчен дори в най-студените дни.

На въпрос на „Дневник“ Монов отговори, че един дизелов единичен автобус струва около 150 хил. евро, докато електрически със същия размер е около 400 хил. евро. Той поясни, че при най-благоприятно развитие на поръчката първите електробуси ще тръгнат по линиите в София през юни следващата година.

От фирмата, която предлага автобусите на „Юйтун“ в България, обясниха, че дори най-екологичният автобус с традиционен двигател отделя 2.2 кг въглероден двуокис на километър, докато електрическият няма вредни емисии. Посочено беше още, че 98.3% от електрическите автобуси в света са произведени в Китай.

Към края на миналата година в света са се движили 2 800 електробуса, като това е 6% от автопарка, обслужващ градските транспортни линии.

Вижте още

Българите се връщат в родината си по семейни и социални причини

ivan

Най-малкият замък във Великобритания предложен на пазара

ivan

БНБ: Банковите депозити на домакинствата у нас са 46 млрд. лева

ivan

Напишете коментар