Invest Build Media
Архитектура и Дизайн

Пореден небостъргач може да щръкне в Младост 3

Въпреки намеренията на Столичната община да спре безразборното строителство на високи сгради в кварталите на София, е на път да бъде осъществено поредното инвеститорско желание за изграждане на небостъргач в „Младост 3“. За появата на високата сграда на ъгъла на бул. „Ал. Малинов“ и ул. „Филип Аврамов“ в непосредствена близост до метростанция „Ал. Малинов“ алармира кметът на „Младост“ Десислава Иванчева във „Фейсбук“.

От публикацията става ясно, че екипът й разбрал за строежа едва след като в районната администрация било депозирано заявление за План за управление на строителните отпадъци.

Разрешителното за строеж на небостъргача, който ще е съсед на „Гранд каньон“ на турската компания „Гаранти Коза“, е издадено на 4 февруари 2016 г., обяснява Иванчева. 5 дни по-късно тогавашният главен архитект на София Петър Диков освободи официално поста си. От информацията, с която разполагат в районната община, става ясно, че сградата включва 188 апартамента, 92 ателиета, 4600 кв. м офиси и 1900 кв. м търговска площ. Засега точната височина не се знае, но според Иванчева ще има поне 25 етажа.

В момента на мястото на бъдещата кула има платен паркинг. Според подробния устройствен план, приет през 2009 г., върху него може да бъде построена сграда до 20 етажа. В същото време имотът попада в смесена функционална зона, където няма ограничение на височината за сгради за обществено обслужване. Освен това заради локацията на парцела инвеститорът може да се позове на чл. 27 ал. 3 от Закона за устройство на територията, според който няма ограничение в плътността на застрояване за имоти с лице към две улици – вратичката, през която се промушиха ред скандални проекти в София.

„Сградата неминуемо ще влоши придвижването по бул. „Ал. Малинов“, по който и сега задръстванията са целодневни, и ще доведе до транспортен колапс“, коментира последиците от появата на небостъргача Иванчева.

Вижте още

Цвят и настроение в жилище в Москва

leni

Регионалното министерство ще прави подземен кадастър за ВиК

ivan

Как да освежим балконите си с малко средства?

viktoria

Напишете коментар