Invest Build Media
Имоти и строителство

Пак висока сграда изкарва жители на Младост на протест

Пореден протест срещу застрояване на зелени площи и паркинги се състоя вчера в столичния квартал „Младост“. По-малко от седмица след като стана ясно, че инвеститор иска да строи над 20-етажна сграда на ъгъла на бул.“Ал. Малинов“ и ул.“Филип Аврамов“ в кв.“Младост 3″, жители на кв. „Младост 1“ възразиха срещу изграждането на 20-етажен блок върху паркинг до бл. 11, пише в. „Сега“.

Пред бТВ живеещи в бл. 11, бл. 1 и бл. 2А се обявиха против строежа на високата сграда, тъй като наоколо вече има един 20-етажен жилищен блок и друг голям блок с няколко входа, чиито обитатели ползват въпросния паркинг. Те настояха паркингът и горичката около него да бъдат запазени, като общината не позволи строеж на мястото им. В случай че инвеститорът постави ограждения на парцела си обаче, живеещите в засегнатите от строителството на 20-етажния блок се заканиха да излязат на ефективен протест на бул. „Цариградско шосе“.

Собственик на терена е компанията „Експо истейт пропърти“, която е собственост на областния управител на София Николай Пехливанов, който до скоро беше общински съветник от „Атака“. Едноличен собственик на „Експо истейт пропърти“ е „Грийнлайф Хоум“. На последната фирма пък едноличен собственик е Пехливанов чрез неговата „Н.П. Инвест“, показа проверка на „Сега“ в регистрите. Изпълнителният директор на фирмата на Пехливанов – Теофил Петров, обясни пред Би Ти Ви, че теренът е придобит „инвестиционно с цел продажба след определено време“ и вземайки предвид проблемите с общия устройствен план в квартала, на този етап върху него няма да се строи.

Кметът на София Йорданка Фандъкова съобщи пък, че имотът отдавна е частен и не му е издавано разрешение за строителство. „Моето мнение е, че там не бива да се строи в този обем“, каза тя. По думите й изграждането на 20-етажна сграда до бл. 11 е допуснато при приемането на устройствения план през 2009 г.

„Има влязъл в сила ПУП от 2009 г., който предвижда изграждане на сграда. Собственикът на имота е поискал регулационните линии да бъдат поставени в съответствие с имотните. Издадена е заповед, по нея са постъпили възражения от собственици на съседни жилищни блокове. Направление „Архитектура и градоустройство“ ще изпрати възраженията в съда за решение по компетентност“, съобщиха за „Сега“ от „Московска“ 33. Не стана ясно обаче кой от последните трима собственици на терена след 2009 г. е поискал промяната на регулацията. Имотът е реституиран през 1994 г. и м.г. е продаден на последния му собственик.

Ден преди протеста кметът на район „Младост“ Десислава Иванчева поиска от главния архитект на София Здравко Здравков да отмени заповедта си за изменение на плана за регулация, с която са удовлетворени исканията на собствениците на имота, където може да се строи 20-етажният блок.

Кадър: бТВ

Вижте още

Система за зелен ток показват за първи път на техническия панаир в Пловдив

admin

Строежът на метрото ще е най-голямата инвестиция на София през 2018 г.

ivan

МРРБ: 62 252 души в 515 сгради живеят в санирани жилища

ivan

Напишете коментар