Invest Build Media
Инвестиции

Гърция рови за свои фирми-фантоми на българска територия

Гръцките власти са започнали щателни проверки на 70 гръцки фирми, базирани в България, с цел да установят дали извършват някаква дейност, съобщава „Дневник“.

Първите резултати от проверките показват, че 80% от тези фирми са виртуални, тоест очаква се на 56 да бъдат наложени глоби. Приходите, които те са укрили от гръцката държава, като са ги декларирали единствено в България, ще бъдат обложени с данъци.

Целта на тези компании е да избегнат по-високите данъчни ставки, прилагани в Гърция (29%), а също и да са по-конкурентоспособни, предлагайки по-ниски цени. Отбелязва се, че корпоративният данък в България е 10 на сто, а данъкът върху дивидентите – 5 на сто.

Проверките се отнасят до действията на тези фирми, до активността им в България и дали имат сключвани сделки на нейна територия. В случай че не бъдат открити сделки, това не означава автоматично, че са укрили доходи и не са плащали данъци, казват инспекторите, но подчертават, че това е важен елемент от проверките.

Властите проверяват също клиентите на тези фирми, за да установят вида на предлаганите от тях услуги, движението на банковите сметки, както и дните, през които са пребивавали в България, въз основа на конкретни данни. В сътрудничество с българските власти ще бъдат проверени служителите, за да се установи дали те реално работят във въпросните 70 фирми.

След приключване на проверките и след като се види, че използваната методология, по която са проверявани тези 70 фирми, е правилна, властите ще разширят обсега на своите проверки и освен в България ще извършат такива и в Кипър.

Високопоставен правителствен източник подчерта, че правителството взима мерки, за да защити интересите на гръцката държава, като едновременно с това сигнализира, че всички, които се опитват да укрият данъци, ще бъдат проверени. В никакъв случай правителството в Атина не желае да създава проблеми на тези гръцки фирми, които наистина са решили да извършват дейности в балкански страни.

Представители на финансовото министерство казват, че има изградени канали в Северна Гърция, които „уреждат“ фирми в България и в които са замесени адвокати, счетоводители и посредници. Те твърдят още, че това са най-вече малки фирми за предоставяне на услуги. Например наскоро бе открито физическо лице, открило в България фирма, занимаваща се със сервизна дейност на компютри и мобилни телефони. Всъщност услугата се извършва в Гърция, а фактурата, която се издава, е от България.

Съгласно законодателството на България фирмите, инвестирали в по-слабо развити райони (където безработицата през миналата година е била значително по-голяма от средната за страната), могат да се възползват от данъчни облекчения, ако отговарят на някои условия.

По данни на в. „Катимерини“ повечето от фирмите с гръцко участие, намиращи се в България, са „фантоми“, тъй като са много малко онези с реална производствена дейност.

Според съветник по финансовите и търговските въпроси в гръцкото посолство в София броят на регистрираните и формално активни фирми в България с гръцко участие възлиза на около 17 хиляди. Смята се, че 60% от тях не извършват никаква дейност.

Related posts

Автобусните превозвачи отменят планирания си протест

ivan

Спестяванията на българите в банките продължават да растат

ivan

АИКБ недоволни от управлението на НЕК

ivan

Leave a Comment