Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

50 млн. лева ще бъдат похарчени за обучение на нискообразовани заети лица

Държавата насочва 50 млн. лева за обучение на нискообразовани заети лица, съобщи Инвестор.бг. До дни тръгва нова схема, финансирана по европейската програма „Развитие на човешките ресурси“, по която заетите с ниско образование ще могат да получат допълнителни професионални умения и компетенции. За това информира социалният министър Бисер Петков по време на блиц контрола в парламентарната комисия по труд и социална политика в отговор на депутатски въпрос.

От 15 юни стартира новата операция „Ваучери за заети лица“. Тя е насочена към по-нискообразованите лица – тези със средно или по-ниско образование. Не могат да участват лица с висше образование. Целта е да предостави професионално обучение и да развие компетенции у тези работещи.

Бюджетът на схемата е 50 млн. лева, насочена за обучения. Очакванията са да бъдат обхванати 54 хиляди заети лица. Според потребностите и възможностите им те ще преминат обучение само в редовна форма, за да ангажира в по-голяма степен хората. Различното в тази програма, в сравнение с подобни схеми от предходния програмен период, е финансовото съучастие на лицата. 85% от разходите се финансират по оперативната програма и 15 на сто са за сметка на обучаваното лице.

Обучителите са организации, които могат да осъществява професионално обучение.

Заявката за участие в програмата ще може да става и по електронен път, обясни министърът. Програмата е с хоризонт до 2019 година, като дотогава се очаква да се повиши квалификацията и професионалните умения на заети лица, които са с ниска степен на образование.

Вижте още

Страната ни е сред 20-те държави, най-търсени за покупка на втори дом

ivan

След края на европредседателството ще се готвим за следващия програмен период

ivan

Нови инвестиции у нас ще направи Нестле през 2018 г.

ivan

Напишете коментар