Invest Build Media
Архитектура и Дизайн

Зелената зона в София може да нарасне с 4700 паркоместа

Зелените зони за почасово платено паркиране в столичните райони „Средец“ и „Лозенец“ могат да се разширят с около 4700 паркоместа. Това се разбра от думите на районните кметове, които вчера представиха пред комисията по транспорт към Столичния общински съвет предложенията си за разширения на зоните.

Кметът на „Средец“ Мария Ачкова предлага зелена зона да бъде въведена в участъка между булевардите „Цариградско шосе“, „Евлоги и Христо Георгиеви“, „Михай Еминеску“ и улиците „Мизия“ и “ Хан Омуртаг“. По думите й по този начин паркоместата в района ще се увеличат с 1224, от които 31 ще са за инвалиди. Тя посочи и че се разглежда възможност за допълнителни 30 места за паркиране по улица „Иван Асен II“, която също е зелена зона.

Предложението на кмета на „Лозенец“ Любомир Дреков е за около 3500 повече платени места за паркиране, ако зелената зона бъде въведена в квадрата между булевардите „Евлоги и Христо Георгиеви“, „Драган Цанков“, „Джеймс Баучер“ и „Черни връх“.

И двамата районни кметове споделят едни и същи аргументи за искането си – малко паркоместа за живеещите в тези райони и „безразборното паркиране по тротоари и зелени площи“. Кметът на „Средец“ Мария Ачкова отбеляза, че през годините в ръководената от нея община са получавани множество искания за решаване на проблема с паркирането. По думите й са правени срещи с граждани, на които е търсено решението на този проблем.

„Обществено обсъждане по смисъла на наредбата не е правено“, каза Мария Ачкова, но посочи, че предложението е било оповестено на гражданите с електронно допитване на страницата на районната община, като е бил раздаван и писмен материал. „Уведомила съм всички граждани“, каза Ачкова, като по думите й до община „Средец“ „не е достигнало ясно изразено негативно становище“.

Членовете на комисията по транспорта одобриха предложенията и на двамата. Предстои експертите от Центъра за градска мобилност да изготвят становище по предложенията, а след това да те да бъдат приети от Столичния общински съвет. Ще се подготви и изменение на наредбата за организация на движението на територията на Столичната община, където новите зони да бъдат допълнени. По този начин живеещите в районите ще могат да си купят абонаментни стикери.

sini-zeleni-zoni-sofia-predlojenie-karta

Вижте още

Стартира нов конкурс за паметник на бившия кмет на София инж. Иван Иванов

ivan

10 стъпки, с които да създадем мечтания двор

leni

Практично и арт решение – мебели от палети

leni

Напишете коментар