Invest Build Media
Архитектура и Дизайн

Фандъкова: 1/2 млн. лева са вложени в реставрацията на Триъгълната кула от крепостната стена на Сердика

Днес отваря врати новото място за култура и дискусии на територията на нашия град, обяви кметът на София Йорданка Фандъкова на откриването на Триъгълната кула от крепостната стена на Сердика по програма „Европа“.

„Това пространство беше възстановено наскоро от Столична община с подкрепата на Министерството на културата по Норвежкия механизъм след много десетилетия различни идеи и планове“, обясни тя. „Заедно с пространството за изложби, култура и дискусии софиянци могат да разгледат къс от богатата древна история на града ни“, посочи кметът и пожела мястото винаги да бъде пълно със събития и енергия. „Ако остане само музейно място, няма да изпълни своята цел“, коментира Йорданка Фандъкова.

„Около половин милион лева са вложени за реставрацията и оформянето на пространството, то е за всички. Надявам се да се създаде добра организация и пространството да се използва“, заяви кметът. „Повод днес е да дадем поредната проява за това как може съвременният град да включи гражданите в решаването на проблемите и генерирането на добрите идеи за развитие на града“, каза още Йорданка Фандъкова.

В пространството около Триъгълната кула от крепостната стена на Сердика е поместена фотоизложба по повод навършването на 160 години от рождението на княз Александър I.

За деветте години работа по програма „Европа“ успяхме да осигурим финансиране в размер на над 3,7 млн. лева финансова подкрепа за добрите идеи на гражданските организации. Няма друга програма в България, която да подкрепя с такъв мащаб гражданската енергия, каза още Йорданка Фандъкова.

„Тази година успяхме да осигурим финансова помощ за програмата в размер на 450 хил. лева с подкрепата на СОС“, заяви кметът. „42 неправителствени организации днес получават подкрепата на Столична община, за да реализират своите идеи и виждания. Често те са свързани с дискусии, спорове и критики“, посочи тя. „Подчертавам, че това е промяна в управлението, създаването на програма „Европа“ означава, че ръководството на СО казва- ние сме отворени за диалог и дискусии при пълна свобода на изразяване на позициите“, заяви Йорданка Фандъкова.

„По програма „Европа“ бяха реализирани редица проекти за устойчиво социализиране, обновяване и облагородяване на изоставени обществени сгради, исторически квартали и публични пространства, базирани на добри европейски практики“, каза още кметът на София.

Вижте още

Collider Activity Centre

admin

Малко известните замъци на Бавария

admin

Реплики на мебели от водещи дизайнери слагат в НДК

ivan

Напишете коментар