Invest Build Media
Туризъм и Екология

София очаква рекорден ръст на туризма за 2017 година

Туристите оценяват това, което правим. Мога да ви уверя, че през текущата година ще имаме не просто голям ръст на туризма, а изключителен рекорд. Отварянето на много нискобюджетни линии позволява в града да идват почитатели на културното наследство и съвременната култура от цяла Европа. Това заяви пред журналисти зам.-кметът на София Тодор Чобанов след откриването на Триъгълната кула от крепостната стена на Сердика.

„В трети век София, тогава Сердика, става изключително важен политически център на Римската империя“, обясни той и допълни, че Сердика е столица на огромната провинция Дакия и е важно политическо и духовно средище. „В този период започват и много сериозни инвестиции в града, една част от тях са свързани със защитата на Сердика от различни варварски нашествия“, посочи Тодор Чобанов.

„Първите са готите, през 6 век са прабългарите, аварите и славяните, които трайно присъстват във военната история на региона“, уточни той. По думите му в тази сложна ситуация император Юстиниан прави огромни инвестиции в града – изгражда добре познатата ни „Св. София“, а крепостните стени и Триъгълната кула също са дело именно на този император.

„Това е време, когато империята прави всичко възможно да защити града и да го укрепи като важна точка на имперския контрол във вътрешността на Балканския полуостров“, коментира зам.-кметът. „Това, което сме намерили сме го съхранили по възможно най- добрия начин. За усилията ни получихме писмо от председателя на Световната асоциация по консервация и реставрация, който казва, че в СО са най-добре съхранените и управлявани обекти в България“, каза още той.

София все повече се превръща в град, в който културните линии се срещат. През 2018 година нашият град повече от всякога ще бъде европейска столица, енергията, приносът и трудът на всеки от нас ще бъде изключително важен, заяви от своя страна председателят на културната комисия в СОС Малина Едрева.

„Това е поредното пространство, което СО, благодарение на кмета, реализира и превръща в нова културна точка“, посочи тя. „Значението на културата и образованието са ключови и няма никакво съмнение колко е важно да си партнират институциите“, заяви тя. „Една от най-силните придадени стойности на програма „Европа“ са устойчивите партньорства, които се реализират“, обясни Малина Едрева.

„От години поставяме изисквания за максимално участие между районните кметства, неправителствения сектор, бизнеса и в последните години и чуждестранните културни институти“, коментира тя. „Стремим се да подкрепяме и стимулиране изграждането на реална екосистема в отношенията между хората и институциите. Това е важно, защото носи устойчивост и успех“, каза още председателят на културната комисия в СОС.

Вижте още

Невероятни места по света, за които вероятно никога не сте чували

leni

В Катар: Ще посрещат гостите на Световното в плаващи хотели

leni

Осем плажа вече са с открити процедури за концесия

admin

Напишете коментар