Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Сериозно участие на българския бизнес в изложение в Китай

Главният секретар на Министерството на икономиката Владимир Туджаров участва във Втория форум за сътрудничество и развитие между Китай и страните от Централна и Източна Европа и посети изложба на стоки за страните от ЦИЕ в гр. Нинбо. На изложбата участват над 20 български компании, производители на храни, селскостопански продукти, вина, минерална вода и козметични продукти, става ясно от съобщение на министерството на икономиката.

От китайска страна участие във форума взеха Фу Дзъин, представител на Китай по въпросите с международната търговия на КНР, Танг Издюн, заместник-секретар на комисията на провинция Джъдзян и Ли Ган, заместник-директор на китайската академия и икономическо сътрудничество в Министерството на търговията на КНР.

„Вярваме, че има възможност за разширяване на българския износ за Китай и по-конкретно на продукти, с които нашата страна е известна в Азия“, подчерта Туджаров. Главният секретар на Министерството на икономиката заяви, че България приветства китайските компании, които са заинтересовани да навлязат на пазара на ЕС, да установят в България свои представителства, логистични и производствени бази, изследователски и развойни центрове. „Предимствата на страната ни от гледна точка на законодателната рамка, икономически и инфраструктурни условия, както и географското местоположение правят България идеално място за реализиране на бизнес възможностите, които тази инициатива разкрива“, подчерта той.

„Достъпът до финансиране е от съществено значение за осъществяването на успешни бизнес проекти“, коментира Туджаров и допълни, че Българската банка за развитие и Китайската банка за развитие са сключили кредитно споразумение в размер на 80 млн. евро. Чрез него двете страни допълнително ще засилят възможностите за подкрепа на съвместни инвестиционни проекти, в това число и в рамките на инициативата „Един пояс, един път”. „Българската банка за развитие също така води преговори за осигуряване на финансов ресурс с Ексим Банката на Китай и има вече сключено финансово споразумение с Индустриалната и търговска банка на Китай“, каза още Туджаров.

От своя страна заместник-секретарят на комитета на провинция Джъдзян Тан Идзюн обяви, че в началото на годината в София е открит Китайски културен център, който е в процес на развитие и ще спомага за културното сътрудничество между двете държави.

По-късно главният секретар проведе срещата с г-н Сю Саоюе, заместник-кмет на гр. Джоушан. На срещата бяха обсъдени възможностите за внос и износ стоки през новосъздадената в близост до града свободна търговска зона и начините за привличане на повече китайски туристи в България. „Усилията ни са насочени към установяване на контакти и развитие на партньорство, не само на централно ниво, но и с отделни китайски провинции и важни градове“, заяви Туджаров.

bg-kompanii-china-02

Снимки: Министерство на икономиката

Вижте още

Бюджетната комисия одобри правилата за избор на нов подуправител на БНБ

ivan

6000 км републикански пътища влизат в тол системата

ivan

Huawei достигна рекорден дял на пазара в Китай

leni

Напишете коментар