Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Финансовият министър: Стартираме отново процедурата за концесия на Летище „София“

Ще стартираме отново процедурата за концесионирането на Летище „София“, заяви днес министърът на финансите Владислав Горанов. Вчера подобно изявление направи и министърът на транспорта и съобщенията Ивайло Московски. „Да, стратегията за концесиониране на Летище „София“ остава непроменена. Нямаме причина да променяме стратегията за управление на летището. Ще се стартира отново процедура за концесионирането на Летище „София“, категоричен бе финансовитя министър.

„Приватизацията на практика е до голяма степен изиграла своята роля. Фокусът е върху новия начин за управление на държавната собственост и прекратяването на всякакви спекулации, свързани с теми за приватизации на обособени части или акции и дялове, останали в отделните министерства“, обяви Горанов във връзка с приетото днес решение за спиране на всякаква приватизация на държавни акции и дялове..

„Това, което предстои и се обсъжда сериозно е отново внасянето на неуспелия да мине законодателен път и да го финишира законопроект за концесиите“, обясни Горанов и припомни, че текстът бе върнат за ново обсъждане от президента Румен Радев. „Процедурата за разглеждането му трябва да започне наново. Предстои да бъде внесен най-вероятно от народни представители в новия парламент. В него са описани процедурите за публично-частно партньорство и най-вече концесиите“, поясни той.

На въпрос за средствата за председателството на Съвета на Европа и дали ще бъде актуализиран бюджетът в тази му част, финансовият министър заяви: „Сметката за председателството вероятно ще бъде допълнена, но това не означава и не предполага актуализация на годишния Закон за държавния бюджет на Р България за 2017 г.“. Според него подготвеният бюджет в края на 2016 г. има достатъчно възможности да удържи на новите политически решения и необходимости на страната от финансиране до края на 2017 г. „Моята прогноза е, че Законът за държавния бюджет за 2017 г. няма да се налага да бъде актуализиран в нито един от параметрите“, поясни той.

Относно новия размер на минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст, Горанов обясни: „Предвижда се и ще бъде изготвен изменение на Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване, който регламентира размерите на минималните пенсии. Ангажиментът, който договорихме с нашите партньори в управлението – „Обединените патриоти“ за увеличение на минималните пенсии от 1 юли и 1 октомври остава непроменен „.

Вижте още

Disney ще пести по 500 млн. долара месечно

leni

Домакинствата ни харчат 2% от бюджета си за алкохол

ivan

Борисов към кметове: Бъдете много внимателни с обществените поръчки

ivan

Напишете коментар