Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Регионалният министър: Работата по тол-системата ще започне през 2018 г.

При всички сценарии работата по тол-системата може да започне през 2018 година, обяви регионалният министър Николай Нанков. По думите му регионалното министерство чака решение на Комисията за защита на конкуренцията, която разглежда жалбите срещу последния конкурс за избор на изпълнител, обявен от МРРБ. Междувременно стана ясно, че Агенция „Пътна инфраструктура“ обмисля да съди фирмите, които всеки път обжалват конкурсите за тол-системата.

От трите жалби, които са заведени срещу последната процедура за тол-системата, една вече е отхвърлена. Чака се Комисията да реши за другите две.

„Впоследствие има 3-дневен срок за обжалване пред ВАС, впоследствие продължаваме с процедурата – назначаване на оценителна комисия, която ще оцени съответно подадените оферти. Вече напреднахме в процедурен аспект, досега не разглеждахме оферти, до момента имаме 6 подадени оферти и след произнасяне в полза на АПИ като възложител от КЗК, ако има жалби, ще изчакаме решението на ВАС“, каза Нанков.

Очаква се изпълнителят да бъде избран в периода между септември и ноември 2017 г., а той да започне работа в края на тази или началото на следващата година. „Работата на комисията може да бъде максимално до срока на валидност на подадените оферти, 180 дни е заложена работа на комисията, ще се съкрати значително, не повече от месец. В края на 2017-а да започне внедряването, 7 месеца е внедряването по обявени условия. 12 месеца е срокът за коригиране, ако бъдат забелязани дефекти“, обясни регионалният министър.

Той заяви, че тол-системата няма да обхване 85% от пътната мрежа, както се твърди, а 50% от пътищата. „Натам ще върви предполагам АПИ. Това са и към момента анализите, които са ни предоставени на нас в МРРБ. Да няма да е в такъв голям обем, какъвто някои експерти по темата откровено спекулират“, обяви Нанков.

Тол-системата ще въведе справедливо заплащане за транзитните тежкотоварни автомобили, които сега преминават страната с еднодневна винетка от 21 лева. Очаква се първата година приходите да са с 500 млн. лв. повече. „Ще създадем отдел със съответно финансови експерти по наистина адекватно обективно, тарифиране, за да определим какви ще бъдат цените за изминат километър на база на съответно на различните МПС спрямо техния тонаж, спрямо тяхната тежест“, каза Нанков.

Вижте още

Селце в Италия предлага по 2 хил. евро, за да заживеете в него

ivan

Влад Тенев: Извинявам се на клиентите ни (ВИДЕО)

Икономическият министър: Готови сме да произвеждаме автомобили

ivan

Напишете коментар